Popotnik stoletja

Žanrljubezenski roman, zgodovinski roman
Narodnostšpanska književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2011
Založba
Prevod Nina Kovič
Število strani

407

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Strastna ljubezen v namišljenem svetu.

Nadarjeni pisatelj je ustvaril futurističen roman iz preteklosti, vanj je postavil fiktivno mesto Wandernburg, kamor neko noč prispe enigmatični popotnik Hans. Mladi intelektualec sicer želi v gostišču le prenočiti, a skrivnostno mesto prekriža njegove načrte. V tem imaginarnem svetu spozna mlado Sophio, ki je obljubljena drugemu, pa vendar se med njima razplamti ljubezen, ki narašča, se krepi in materializira iz umetnosti ter razuma. Sophie namreč organizira literarna srečanja, na katerih se odvijajo filozofske in literarne razprave. V tej pripovedni umetnosti, katere ton je zapolnjen z dobrodošlo vitalnostjo, se začuti most med zgodovino in globalno sedanjostjo. Neuman je stvarne težave 19. stoletja vtkal v ljubezensko zgodbo, ter na ta način dosegel, da se knjiga bere lahkotnejše. Slednje je omogočeno tudi zaradi dejstva, da je Neuman tudi pesnik, kar je v romanu izrazno v melodičnih samogovorih. Delo španskega avtorja je bilo večkrat nagrajeno, izstopa ugledna romanopisna nagrada Alfaguara leta 2009.

Glej tudi:

Poslušaj, je zašepetal Hans, veš, da si moja sreča? Zaustavila je glavnik, se obrnila in rekla: Vem, kaj misliš, ljubezen, meni se dogaja isto, vsako jutro, ko vstanem, pomislim, da te bom videla, in si zaželim, da bi se zahvalila. A potem se zbistrim in si rečem, ne, ni bila sreča, bila je bolj drznost, najina drznost. Ti bi lahko odšel in si ostal. Jaz bi te lahko ignorirala in sem storila prav nasprotno. Vse je zavestno, magično zavestno (govoriš kot starec, je rekel Hans), kateri starec? (lajnar, kdo drug) ah, seveda, kdaj boš…(da, da, kmalu), dejansko, veš, včasih pomislim, da niti nimava sreče. Hočem reči, lahko bi se spoznala drugje ali pozneje.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Popotnik stoletja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja