Pesem o razbitem nosu

Žanrmladinski roman
Narodnostnorveška književnost
Kraj in leto izidaHlebce, 2016
Založba
Ključne besede Alkoholizem, Družinski odnosi, Ljubezen, Matere in sinovi, Medosebni odnosi, Mladostniki, Odraščanje, V mladinskem leposlovju
Število strani

160

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Boks ali petje? Kaj vam je bolj všeč? Šport ali glasba? Vprašanje, ki si ga verjetno postavlja veliko otrok in staršev. Že samo slika na naslovnici nam pove, o čem bo govorila knjiga. Trinajstletni Bart živi sam z brezposelno mamo, ki ima veliko preveč kilogramov in vedno govori, da se bo v prihodnosti vse uredilo. Pa se ne. Dokler se mama, ki se tudi rada vdaja alkoholu, ne znajde v bolnišnici in morda bo tokrat res kaj spremenila v svojem življenju. Živita v zelo slabi soseski v stanovanju z eno samo sobo, v kateri se stiskata oba. Kljub vsem težavam, doma in v šoli pa Bart nikoli ne obupa. Za svoj rojstni dan celo v bloku organizira čistilno akcijo, da blok ne bi izgledal tako zanemarjeno in da ne bi bilo več povsod polno smeti in uporabljenih igel za drogiranje. Bart sicer trenira boks, na skrivaj pa se navdušuje za opero. Vadi za zaprtimi vrati stranišča, kamor se umakne zaradi strahu pred javnim nastopanjem. V šoli se, ne glede na vsa zbadanja glede bloka in mame, zbliža s sošolko Ado. Je res, da ljubezen premaga vse težave? Ada Bartu pomaga pri premagovanju strahu pred javnim nastopanjem. Bo Bartu na koncu uspelo zapeti na šolski zaključni prireditvi? Ga ne bo preveč strah nastopanja? To pa izveste v knjigi. Poleg Ade se Bart zaradi njegovega optimističnega pogleda na življenje uspe zbližati še s par ljudmi, ki mu pomagajo pri premagovanju težkih trenutkov v življenju in življenje res postane nekoliko znosnejše. In res je v življenju včasih tako, da obstajajo trenutki, po katerih nikoli ne bo več tako, kot je bilo. Po šolski zaključni predstavi in maminem bolnišničnem zdravljenju res ne. Kaj pa boks? Pozabite na boks, prepustite se opernemu petju. In čudite se mlademu fantu, kako pogumno se spopada z življenjskimi težavami. Očarljivo in pretresljivo zgodbo je napisal Arne Svingen, eden najbolj priljubljenih norveških mladinskih avtorjev. Roman Pesem o razbitem nosu je dobitnik nagrade norveškega Ministrstva za kulturo in prejemik francosko-belgijske nagrade za mladinsko književnost Prix Libbylit Romans Ados. Skandinavci res znajo očarati z besedami.

“Po zadnji uri se tako hitro poberem, da nobenemu še na misel ne pride, da bi šel z mano. Nataknem si slušalke in oživim predvajalnik. Če poješ na cesti na playback, se zdi nekam utrgano. Skoraj vedno utišam glas, ampak če neslišno na široko odpiraš usta ob operi, se najbrž vidi tako, kot če bi poskušal goltati muhe. Po drugi strani pa se tako naučiš besedila. Zdi se, kot da ima moje življenje lasten soundtrack. Zelo dramatičen film z malce preveč dramatično glasbo. Mame ni doma, sredi sobe pojem na ves glas. Iz dveh preprostih razlogov je ne morem poklicati ali ugotoviti kje je: mobilnika nimam, njej pa so ga izklopili. MP3 je kupila od Cheapa Charlieja. Živi na našem stopnišču in je strokovnjak za dobre kupčije. Prodal nama je tudi računalnik za šesto kron. Rekel je, da je tako poceni zato, ker je kupil novega.” (str. 27)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pesem o razbitem nosu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 70
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3