Pepel, prah in revolucija

Žanrpesem
Narodnostromunska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Aleš Mustar
Število strani

95

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"V svoji sobi / bi lahko odprl / muzej / praznine, ogromne / gomile papirja. Skladovnice / knjig. " (str. 29)

Octavian Soviany je romunski pesnik, pisatelj, dramatik, kritik, ki je prvo pesniško zbirko objavil 1983 (Vajeništvo starega alkimista.) Za zbirko Pepel, prah in revolucija je v 2013 prejel prestižno nagrado revije za kulturo Obsrevator Cultural. Rahločuten avtor, ki pesni o praznini, o izginotju človeških besed ob brutalnem dogajanju na dnu družbene lestvice, o nemoči in utrujenosti lirskega subjekta. Gre za boleč pesniški sprehod med alkoholiki, norišnicami, krčmami, revolucijo in prgišči strahu. Pretepeni psi in obup s Ceausescujevo podobo učijo hoditi vse, ki imajo med žilami presledek. V Čaušimi se dogaja (skovanka Hirošime in Ceausescuja) kisel smrad in dogajajo se razpadla trupla. Pesnik priča o svetu, v katerem ni rešitev, o svetu, ki ga prekrije s tenkočutno ironijo, da se lažje diha.

Takrat se je bukarešta / imenovala čaušima. / Podobna je bila / skupinski grobnici / in v tvojih sanjah / se je začel pojavljati / ostarel moški / s tanko / knjigo pod pazduho in malo / pepela / na zavihku suknjiča. / S svojimi debelušnimi prstki / razvajenega otroka / si ji jemala / zemljo iz ust. // Zemlja čaušime / je bila / rumena, / s kislim smradom po / razpadlem truplu. // Potem je vse postalo / zmedeno. / Spominjam se, na primer, / prizora, / v katerem sta se tvoj oče / (še vedno mlad, / še vedno zelo živahen moški) / in moj oče / (ki mu je na prsih / zrasla trava) / za mizo / v nekem lokalu / v rahli zadregi rokovala. (str. 25, 26)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pepel, prah in revolucija.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0