Najemnik

Žanrdružbeni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaHlebce, 2014
Založba
Prevod Jaka Andrej Vojevec
Ključne besede Družinski odnosi
Število strani

352

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Družinske počitnice v Gostu, Balkan

Pripoved samotarja z ranjeno dušo Djura Kolaka, ki živi nekje nekje na samotnem hrvaškem podeželju ob trasi proge Bihać – Split, govori o srečanju s predstavniki sodobnega zahodnega sveta: z angleško družino, ki si je v bližini njegove koče kupila hišo. Mati, sin in hči prinašajo s seboj tipične probleme sedanjega časa, med drugim razmerje med nestrpnim, razvajenim najstnikom in permisivno, naivno blago materjo. Retrospektivno, s presenetljivim in zelo subtilnim uvidom v mednacionalne konflikte in osebna občutja se bralcu razkrijejo tudi dogodki iz balkanske vojne, ki so Djura usodno zaznamovali.

Glej tudi:

“Stopiva k tarči in bliže ko sva, bolj je Krešimir začuden: v njej bi moralo biti deset lukenj od krogel, vendar jih je samo pet.
Čez kak trenutek dojame, kaj sem naredil: z vsakim od svojih petih strelov sem zadel naravnost v eno od njegovih lukenj. Za hip je vse tiho, potem pa Krešimirja preplavi bes. Zelo vzkipljiv je, v vsakem trenutku se mu lahko strga – kar tako, na lepem. Sicer to dobro skriva, zato ljudje večinoma niti ne slutijo, kaj se pripravlja,a z leti sem dobil občutek za to – z drugimi besedami – naučil sem se prepoznati sprožilce. krešimir ne mara izgubljati, še bolj pa sovraži, kadar kdo brije norce iz njega. Vedel sem, kaj delam.” (str.143)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Najemnik.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(1)

Napiši komentar

Ogledi: 35
Komentarji: 1
Število ocen: 9
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10

Morda vam bo všeč tudi