Na predvečer spremembe

Žanrpesem
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2015
Založba
Ključne besede Slovenske pesnice
Število strani

76

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

»…Premikanje med dvema prostoroma me utruja, / čeprav me le prehod dela živo.« – verza iz pesmi Prostori I, v pesniški zbirki Na predvečer spremembe pesnice Danice Križanič Müller. Tihe pesnice tihih pesmi. Toda… tokrat je spregovorila z manj pritajenim glasom in na robu krika: »…Ne želim se izmakniti, / le vdihnila bi še rada kdaj … / (Dozorelo nebo, str.50), / Brez ti bom umrla.« (Prostori II).
Tesnoba pesnice pretanjenih notranjih vzgibov in reflektirane očaranosti od dotikov sonca, dreves, odpadajočih listov s krošenj, rož, dežnih kapelj se kristalizira v živih in samoumevnih danostih, ki jih premore narava.: »… Morda si je treba / vzeti le malo večjo dozo borovcev / in lovora ali oleandrov, …«, da prepozna ljubljenost. Kajti: »Košček vedno manjka / in če ga najde, se ne prilega.« Moč njene pesniške besede bralcu daje zmožnost seči v zapesemje, v dimenzijo, ki pesem zaplodi in ki je globoko v pesničini duši in zavesti. Samozadostna narava priklicuje nelagodje in nemoč biti eno z njo in z njenim samoumevnim razkošjem: »… Tudi presežek ni nikoli cel.« Narava se uresničuje nevedna, po vnaprejšnjem načrtu. Človek je bitje hrepenenja. »…Tako po mačje se pretegne trenutek, toplo / zleknjen v sončnih očeh.« Pesnica je upesnjevalka védenja in hrepenenja.
V svoji četrti pesniški zbirki nas Danica Križanič Müller sooči z uvidom v stvari sveta, kakršne so ali pa ne zmorejo biti.
»… / Najbrž se je moralo zgoditi / zaradi življenja, ki vedno šele pride.« Njena pesniška zbirka je o tem spregovorila na način, ki v bralcu ne evocira vprašanj. Poezija ne daje odgovorov, poezija drami. Se dotika. S pričujočo pesniško zbirko se nas je pesnica dotaknila s silovito milino. »…Ne iščem želje, le dotik.«
Ta zapis je zapisan malodane z njenimi verzi, ker lepše ni bilo moč povedati bistva. Zbirka je razdeljena na šest delov: Visoko nad sabo, Z otoškega vrta, Prostori, Bivati na tej strani, Zunanje in notranje je isto oko in Na predvečer spremembe.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Na predvečer spremembe.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 8
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0