Žanrspomini
Narodnostjaponska književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2003
Založba
Prevod Tea Mejak
Ključne besede Japonska umetnost, Gejše
Število strani

285

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Deklica Masako, kasneje preimenovana v Mineko, postane najprepoznavnejša in najuspešnejša geiko svojega časa. Kronološko pripoveduje svojo življenjsko pot, kako iz ljubkega, zadržanega otroka, z neverjetno predanostjo in trdim delom, postane izjemna japonska umetnica. Pri svojem poklicu je spoznala mnoge znane ljudi, med drugim tudi angleško kraljico.

“Mati Sakaguči je prišla ob devetih, da bi me naličila. Običaj zapoveduje, da to nalogo opravi onesan, toda kot se je mati Sakaguči zaklela, Jaeko ni pustila blizu mene. To je opravila sama. Najprej mi je vrat, ramena in obraz pobarvala z oljno barvo binsuke, pomado, ki je za podlago. Nato jih je prekrila z belim ličilom in mi na zadnji strani vratu pustila tri nepobarvane navpične črte, ki naj bi poudarila njegovo dolgost in krhkost. Maike in geike imajo dve črti na vratu, kadar nosijo “navadno” opravo, tri pa, če so oblečene v slavnostni kimono.” Str. 146

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Jaz, gejša.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 59
Komentarji: 0
Število ocen: 7
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 28

Morda vam bo všeč tudi