Izruvana

4,1
(10)
Žanrznanstvenofantastični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Kaja Bucik Vavpetič
Ključne besede Čarovništvo, Čarovnice, Magija, Pravljica
Število strani

514

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

17-18 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Malo vasico Dvernik že več kot stoletje pred zlo magijo iz Gozda varuje Zmaj, mogočni čarovnik, ki živi v stolpu ob Gozdu. Vsakih deset les si iz vasi izbere pomočnico, ki jo poučuje in mu pomaga pri raznih vsakodnevnih zaposlitvah. Ko pa nekega leta izbere sedemnajstletno Agnesko, v njej odkrije neslutene magične moči. Kmalu začnejo iz Gozda svoje strupene lovke iztezati temne sile, ki ne prizanašajo nikomur, ne rastlinam, ne živalim, ne ljudem … in na njiju je, da s skupnimi močmi iztrgata kraljestvo Polnijo iz rok temnega uroka, ki je pred davnimi leti uročil Gozd. V bogato pravljično pripoved, prežeto z magijo, je ameriška avtorica poljskih korenin vpletla mnogo prvin poljske zgodovine, kulture in mitologije, tako da bo za slovenskega bralca še privlačnejša.

“Ampak kraljica je vendar mrtva,” sem zmedeno rekla. To je bil povod za vojne. Prestolonaslednik Vasilij iz Rosije je prišel na veleposlaniški obisk v Polnijo pred skoraj dvajsetimi leti. Zaljubil se je v kraljico Hano in skupaj sta pobegnila v gozd.
To je bil konec zgodbe: nihče, ki je zašel v Gozd, se ni vrnil, vsaj v svojem prvotnem pomenu. Včasih so se ljudje vrnili slepi in so vreščali, drugič tako izmaličeni, da jih ni bilo moč prepoznati. Najhuje je bilo, kadar so se vrnili s svojim pravim obrazom, le da je z njega žarela želja po ubijanju. Z njimi je bilo nekaj hudo narobe.
Kraljica in princ Vasilij se iz gozda nista vrnila.” (str. 62-63).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Izruvana.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 271
Komentarji: 0
Število ocen: 10
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 14