Draga Nemčija : Američanka v Nemčiji

Žanrdnevnik, spomini, družbeni roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaIzola, 2009
Založba
Prevod Maja Zor
Število strani

209

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Američanka Carol se zaljubi v Nemca. Kmalu ljubezen postane tako resna, da se v Nemčijo tudi preseli. Po začetnih zapletih z zdravjem in jezikovnimi ovirami, se nekako le ustali in prične spoznavati razlike med prejšnjo in zdajšnjo domovino. Drugačen je že nakup vozovnice, ceniki, težje prideš do vozniškega izpita. Če Američani povečini vozijo avtomatike, delajo izpit po hitrem postopku pri šestnajstem letu, tu vozijo avtomobile na prestave, pridobivanje izpita pa je nekako tako zapleteno, kot ga poznamo Slovenci;). Nemčija je raj za reciklažo, z ameriškimi se da primerjati tudi pralne stroje, sušilne stroje, hladilnike, posteljnino ali nakup kosilnice. Američanka se je prav rada znebila tiste “na kabel” in si nabavila “bencinarko”. Red je nekaj, po čemer so prepoznavni. Vrste v trgovini ne moreš prehitevati, otroci ne smejo biti preglasni, delo ob nedeljah je prepovedano. A tudi v Nemčiji se kdaj pravila kršijo. Drugačne so navade pri vstopu v šolo, dopustovanju, pisateljica spregovori o požrtijah ob pivu, o selitvah, ko Nemci s sabo po pravilu vzamejo kuhinjo in vse do zadnje žarnice. Še o čem spregovori pisateljica na duhovit, svež način.

Sama imam rada otroški smeh, saj mi daje pomirjujoč občutek in je znak novega življenja, upanja in prihodnosti. Zato je vame treščilo kot strela z jasnega, ko je nekaj ljudi, predvsem starejših občanov, v nekem bližnjem delu stopilo skupaj in začelo zbirati podpise za prepoved zadrževanja na igrišču za stanovalce v večernih urah. Očitno so ropot otrok razumeli kot nesramnost.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Draga Nemčija : Američanka v Nemčiji.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 0
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6