Človek s pogledom

Žanrdružbeni roman, fantastični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2016
Založba
Ključne besede Mariborčani, Hipnoza, Parapsihologija
Število strani

208

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse


V studenški predel Maribora pride gostovat hipnotizer. Telovadni dom, v katerem izvede svoj program, zgori, sam izgine ali umre v požaru, hipnotizirani prostovoljci se ne vrnejo v svoj prejšnji svet, letijo po zraku, pripovedujejo o vzporednih svetovih, živijo nove resničnosti, primer raziskuje policija.

Nič ni več, kot je bilo prej, a tudi tisto, kar naj bi bilo, je dvoumno, izmuzljivo, odprto za različna branja. Morda se ves fantastični romaneskni svet odvije v obolelih možganih glavne osebe kot predsmrtna agonija.

Pripovedovalec omeni film Cigani letijo v nebo, čemur bi dodala Chagallove slike in roman Mojster in Margareta, saj prihaja do prekrivanja fantastičnih elementov, a to nikakor ne zmanjša vrednosti Vilčnikovega romana. Avtor je mojster vzpostavljanje vzporednih svetov, razkrivanja preteklosti upovedenih oseb, sugeriranja različnih gledišč, podajanja konteksta in kontekstov dogajanja, večsmernega razvijanja romaneskne zgodbe. To pa ves čas v sredinskem, dostopnem jeziku, s posluhom za detajl in živost dialoga.

Posebno dimenzijo dajejo romanu srečavanja hipnotiziranih in nehipnotiziranih oseb, zlasti tistih, ki jim je program v telovadnem domu obrnil življenje na glavo. A vstopanje v preteklost pokaže, da je neka temeljna nerazumljivost življenja obstajala že poprej, morda bi bil najboljši izraz zanjo negotovost zavedanja in hotenja.

Vprašanje, ki se odpira v romanu in ostane zaradi svoje kompleksnosti nerazrešeno, je razprtost sproduciranih mejnih stanj zavesti in njihova nepredvidljivost.

Za Maribor je roman pomemben tudi z domoznanskega vidika, to pa z razgrinjanjem njegove alkimistične preteklosti in plastičnim upodabljanjem Studencev. V skrivnostno tkanje pripovedi se z barvami svetlobe in senc čudovito vkomponira fotografija Dejana Buluta na platnicah, ki jo lahko razumemo kot vrata v romaneskni svet.

“Peščica fantov podobne starosti se je radovedno nagnetla okoli Anđelkovića in se zagledala v čudno pojavo na plakatu. Mračne modre oči so se s težko silo zadirale vanje in zdelo se je, da segajo naravnost po njihovih dušah.” (str. 7)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Človek s pogledom.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja