Bela dama: življenje tekačice Helene Žigon: roman v 42 tisoč korakih

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Ključne besede športnice, Tekačice
Število strani

231

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Jasmina Kozina Praprotnik v prepričljivem zapisu prikaže življenjsko pot Helene Žigon, vsestranske športnice, predvsem pa legendarne tekačice. Skozi Helenine kilometre istrskega polmaratona na njen 86. rojstni dan spoznavamo življenje velike osebnosti, ki je šla skozi mnoge preizkušnje: mama jo je zgodaj zapustila, živela je z očetom in mačeho, ki ji je bila vse prej kot naklonjena … Toda z vztrajnostjo in s pogumom je veliko dosegla. Začela je teči že takrat, ko je bil ženski tek še v povojih; zmagovala je na številnih maratonih in polmaratonih, se udeleževala tudi kolesarskih in drugih tekmovanj, se povzpela na Mont Blanc … Vse to je zmogla tudi s podporo svoje velike ljubezni – soproga Staneta.
Helena je odpustila vsem, ki so ji storili krivico; tudi zato na svoje življenje gleda z veliko hvaležnostjo in vedrino.

Nisem vedela, da je tako dolga ta pot do Kopra. Na levi čudovito morje, na desni gost promet. Zato gledam raje bolj v levo. Opazujem gibanje valov. Svobodni so, ko butnejo ob skalo in se razlivajo na vse strani. Znova in znova, a vsakič malo drugače. Noben kamen jih ne ujame. Tudi časa se ne da ujeti. Lahko pa bolj ali manj izkoristiš njegov tok. Tok časa, ki ritmično utripa kot valovi morje. Tek je kot butanje valov, ritmično gibanje, ki se noče nehati.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Bela dama: življenje tekačice Helene Žigon: roman v 42 tisoč korakih.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 22
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10

Morda vam bo všeč tudi