Baltaragisov mlin ali Kaj se je godilo nekoč v Paudruvski deželi

Žanrfantastični roman
Narodnostlitovska književnosti
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Klemen Pisk
Ključne besede Evropski miti
Število strani

228

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Litovski pisatelj prve polovice 20. stoletja je s svojim romanom, izrazito oprtim na ljudsko motiviko, ustvaril enega temeljnih del litovske književnosti, ki je tudi med najbolj prevajanimi, po knjigi pa sta bila uprizorjena gledališka predstava in balet ter posnet muzikal Hudičeva nevesta. Osnova zgodbe je boj med prebrisanim mlinarjem in mevžastim hudičem, ki prebiva v sosednjem močvirju. Da bi osvojil mladenko, v katero se že priletni mlinar nesmrtno zaljubi, ta sprejme ponujeno hudičevo pomoč, v zameno pa hudič zahteva nekaj, kar bo mlinar imel šele v prihodnosti. Mlinar se lahkomiselno ne zaveda, da je to njegova bodoča hčerka, na porodu katere mlada mati umre. Ko napoči čas plačila, mlinar peklenskemu snubcu podtakne svojo služabnico, strogo in zelo pobožno žensko, ki že več let zaman upa na mlinarjevo ljubezen. Ker ta ni le ostrega jezika, ampak tudi prav takšnih dejanj, hudiču tako posveti, da ta mlinarja, še vedno prepričan, da ima opravka z njegovo hčerko, milo prosi, naj ga odreši hude neveste, v znak hvaležnosti pa mu je pripravljen še sedem let zastonj služiti. Strasti se umirijo, življenje umirjeno teče naprej, vse dokler hudič nekega dne ne ugotovi prevare. Njegovo maščevanje pelje do tragičnih posledic za vse udeležene, tudi zanj.
Literarna kritika je mnenja, da je Boruta s svojim delom Litovcem podaril narodni ep, ki ga prej niso imeli. Slog je preprost in duhovito ironičen, realistični elementi pa lahkotno prepleteni s fantastičnimi.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Baltaragisov mlin ali Kaj se je godilo nekoč v Paudruvski deželi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 15
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi