Dobitnik Cankarjeve nagrade je Denis Škofič za pesniško zbirko Tuskulum

Cankarjeva nagrada je poklon velikemu slovenskemu književniku in hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku, izdano v knjižni obliki, in sicer s katerega koli področja Cankarjevega ustvarjanja (pesniška zbirka, roman, drama, zbirka kratkih pripovedi ali esejev).

Nagrado so septembra 2019 ustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU. Podeljuje se vsako leto spomladi – v času rojstnega dne Ivana Cankarja (10. maj).

30. maja letos so jo v Cankarjevem domu na Vrhniki so podelili že petič. Tokrat je nagrado prejel Denis Škofič za pesniško zbirko Tuskulum. Miša Gams jo je v oddaji S knjižnega trga za Radio Ars takole opisala:

“Tuskulum Denisa Škofiča je daleč od tega, da bi nam vzbujal občutke domačnosti in udobnega zavetja, temveč nas z vsako prebrano pesmijo izstreli v svet divjine, v kateri prevladujeta prvinski strah in bolečina. Čeprav pesnik pove, da bi želel biti nem za občutenje bolečine, tako nem, da bi se je moral učiti kot tujega jezika, se lahko z vsakim verzom bližamo tej razprti rani. V njej uzremo domači, panonski svet na čisto drugačen način.”

Za nagrado so bili nominirani še Pia Prezelj za roman Težka voda, Anja Mugerli za roman Pričakovanja, Mateja Gomboc za roman Gorica in Aleš Šteger za zbirko potopisov Na kraju zapisano.

Več o nagradi na Delo, MMC (RTV SLO) in avtorju na AirBeletrina.

Vabljeni k branju!