Dobre knjige
5257 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Pravi zaklad E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:3

Tessa Afshar

Pravi zaklad

Ljubljana, Družina, 2017

Št. strani: 311


Prevod: Irena Modrijan


Žanr: zgodovinski roman

Narodnost: književnost ZDA

Zgodba je nadaljevanje romana Zaklad rubinov. V njem kraljevi pisarki Sari perzijska kraljica kot nagrado za zvestobo podeli prav posebno darilo – poroko s perzijskim plemičem Darejem. Sčasoma ga Sara vzljubi, a Darej je do žene še vedno zadržan. Pisateljici je v nadaljevanju spet uspelo izvrstno združiti zgodovinski roman, ljubezensko zgodbo in napeto detektivko. Pripoveduje namreč o boju za Jeruzalem, ki ga obkrožajo napadalci. Kralj svojemu glavnemu dvornemu točaju Nehemiju dovoli, da se odpravi v deželo prednikov in porušeno obzidje obnovi. Dareju ukaže, da mu mora pri tem pomagati, poleg tega pa rešiti še spletko, ki ogroža kraljevo življenje. Spretno opisuje boj za Darejev in Sarin zakon, ki se krha in ga ovirajo obzidja, ki si jih tekom let zgradimo okoli srca v želji, da nas nihče več ne bi ranil. A Gospod ima za vse pripravljen svoj načrt. Nekatera obzidja nas ščitijo, druga pa moramo porušiti, da lahko zaživimo v pravi svobodi.Odlomek iz knjige

Kot deček je jokal in prav nič ga ni bilo sram. Njegov obraz je bil prepojen s solzami in vseeno mu je bilo. V njegove otopele možgane je pronicalo dejstvo, da je bil Gospod vsak uničujoč trenutek otroštva z njim. Ko je mislil, da je sam, je bil Gospod z njim, ljubil ga je in vodil. Gospod je poznal vsako žalost, vsak otroški strah in ga nikoli, nikoli ni zapustil.
Darej je začutil, da se počasi v njegovem otrdelem srcu odpira razpoka na stari skorji, ki je bila trda in hladna kot marmor. Božja ljubezen je prežemala starodavni oklep, ki ga je ščitil že od otroštva. Zdaj ga bo ščitil Bog sam.
str. 296Cobiss povezava
Pravi zaklad - Biblos


Glej tudi

link Bukla
link Založba Družina


Ključne besede: SVETOPISEMSKE OSEBE, SVETOPISEMSKA ZGODOVINA, KRŠČANSKO ŽIVLJENJE


Prispeval/-a: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje
Objavljeno: 27.9.2021 17:15:48
Zadnja sprememba: 2.4.2022 11:14:52
Število ogledov: 1493