Dobre knjige
5328 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Zaklad rubinov E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,8
Št. ocen:4

Tessa Afshar

Zaklad rubinov

Ljubljana, Družina, 2017

Št. strani: 318


Prevod: Irena Modrijan


Žanr: zgodovinski roman

Narodnost: književnost ZDA

Čudovita ljubezenska zgodba temelji na zgodovinskih dejstvih, arheoloških odkritjih in novejših spoznanjih iz obdobja perzijske zgodovine. V času judovskega izgnanstva v Perziji v 5. stoletju pr. Kr. je vladal dobrohoten kralj Artakserkses, njegov glavni dvorni točaj pa je bil Nehemija, po rodu Jud. Pisateljica je ta zgodovinska dejstva vzela za osnovo duhovno bogate zgodbe. Nehemijevi sestrični Sari je pri sedmih letih umrla mama. Oče se izgubljen v svoji žalosti ni znal povezati s hčerko. Ta pa se je v želji po stiku z očetom, ki je bil kraljevi pisar na perzijskem dvoru, sama na skrivaj naučila brati. Nehemija jo je pri tem prizadevanju podprl, saj je v tem videl božji načrt za Saro. S trdim delom ji je uspelo postati kraljičina glavna pisarka. Kraljica jo je kot nagrado za njeno zvestobo poročila s kraljevim sorodnikom – perzijski plemičem Darejem. Sara nad tem ni navdušena in na poročni dan moža nehote pred vsemi povsem osmeši. V nadaljevanju pisateljici uspe rahločutno in z obilico humorja prikazati, kako se navidez nemogoče prepreke dajo premagati in kako velika milost je v zaupanju Gospodu. Nadaljevanje zgodbe o Sari in Dareju si lahko preberete v knjigi Pravi zaklad.Odlomek iz knjige

Otrok moj, Gospodova skrb zate ni odvisna od tvojih dosežkov. Ustvarjena si bila za njegovo ljubezen, ne za njegovo delovno silo. Tvoji dosežki naj bi bili odziv na to ljubezen, ti pa si ljubezen spremenila v odziv na svoje dosežke.
Ne vem, ali te bo mož kdaj ljubil tako, kot si želiš. Ne vem, ali te bo kdaj videl takšno, kakršna v resnici si – ženska z redkimi sposobnostmi in lepoto. Nekaj pa vem zagotovo. Lahko si ljubljena in izpolnjena tudi brez moževe naklonjenosti. Gospodova zvesta ljubezen do tebe nikoli ne mine. Nikoli, Sara.
Str. 242Cobiss povezava
Zaklad rubinov - Biblos


Glej tudi

link Založba Družina
link Bukla


Ključne besede: SVETOPISEMSKE OSEBE, SVETOPISEMSKA ZGODOVINA, KRŠČANSKO ŽIVLJENJE


Prispeval/-a: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje
Objavljeno: 21.9.2021 12:02:31
Zadnja sprememba: 2.4.2022 11:17:12
Število ogledov: 1489