Dobre knjige
5124 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Leta
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:3

Annie Ernaux

Leta

Radovljica, Didakta, 2010

Št. strani: 190


Prevod: Maida Alilović


Zbirka: Gostosevci
Žanr: avtobiografski roman, zgodovinski roman

Narodnost: francoska književnost

Avtorica prek množice kulturno specifičnih elementov pričara svojevrsten vpogled v francosko družbo po 2. svetovni vojni vse do danes. Delo ni razdeljeno na poglavja – vlogo mejnikov igrajo fotografije in posnetki. Junakinjini spomini nas potegnejo v vrtinec prizorov iz francoskega sveta in zgodovine, v nas obudijo pomembne mejnike in nas popeljejo od Stalinove smrti do Chiracove nesrečne ponovne izvolitve, od tranzistorja do predvajalnika MP3 in nenazadnje od črno-belih fotografij z zlatim obšitkom do videokasete in nepregledne množice digitalnih trenutkov, ujetih v trebuh računalnika. Obdobja povežejo s pesmimi, ljudi z načinom oblačenja, politiko s pomembnimi prelomnicami in generacije z družbenimi gibanji, pri čemer pripoved ves čas spreminja naravo iz zasebne v kolektivno.Odlomek iz knjige

...Omejitev ni bilo več, novosti pa so prihajale v dovolj velikih presledkih, da smo jih sprejeli z veselim začudenjem, njihovo uporabnost smo ocenili in obravnavali v pogovorih. Dovolj jih je bilo za vse, kemični svinčniki Bic, šamponi v priročnih embalažah, linolej, kreme proti nezaželeni poraščenosti, neonske luči, mlečna čokolada z lešniki, kolo z motorjem in zobna pasta s klorofilom. Nikoli več nismo znova našli časa, ki smo ga prihranili z juhami iz vrečke, ekonom loncem in majonezo v tubi, namesto sveže hrane smo raje jedli konzervirano. Občudovali smo izume, ki so brisali stoletja dela in truda, nekatere pa smo črnili: pralni stroj naj bi obrabljal perilo, televizor škodoval očem, zaradi njega naj bi hodili spat ob neprimernih urah. (str. 30-31)

Sram je dekletom še kar grozil. Naš način oblačenja in ličenja je bil vedno zaznamovan z besedo pretirano: kratko, dolgo, izrezano, ozko, kričeče itn. Višina pet, družba, čas odhoda in prihoda domov, dno spodnjih hlačk vsak mesec, vse je bilo predmet splošnega nadzora družbe. Nič, ne inteligenca ne študij ne lepota niso odtehtali slabega slovesa dekleta, torej njene vrednosti na trgu porok - če spiš s fantom pred poroko, te ne bo nihče več hotel - to se je razumelo, slabše bi bilo le še najti nek izmeček moškega: invalida, bolnika ali še huje, ločenca. Mlade mamice so bile ničvredne, niso imele na kaj upati, razen na požrtvovalnost moškega, ki bi jih vzel kot blago z napako. Vse do poroke so se ljubezenske zgodbe odvijale pred očmi ter na milost in nemilost drugih.

(str. 55)

Cobiss povezava


Ključne besede: FRANCOSKA ZGODOVINA, AVTOBIOGRAFIJA


Prispeval/-a: Miša Javornik, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec
Objavljeno: 27.8.2020 10:12:41
Zadnja sprememba: 2.12.2023 10:11:27
Število ogledov: 4560