Dobre knjige
4130 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Začasno bivališče: Na grad 25, Ig : življenjske zgodbe žensk na prestajanju kazni zapora
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Deja Crnović, Darja Tadič

Začasno bivališče: Na grad 25, Ig : življenjske zgodbe žensk na prestajanju kazni zapora

Ljubljana, Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, 2017

Št. strani: 189


Žanr: spomini

Narodnost: slovenska književnost

Sociologinja in raziskovalka ženskih študij dr. Milica Antić Gaber se je s sodelavkami odpravila v edini ženski zapor v Sloveniji. Zanimale so jih zgodbe zapornic, ki so ob svoji vlogi ženske dobile še začasno družbeno stigmatizirano vlogo. Za osebne izpovedi se je odločilo deset žensk, ki so želele povedati svojo zgodbo in biti slišane. Sociologinje zapornic niso spodbujale k natančnemu kronološkemu navajanju življenjskih zgodb, zato lahko ostane neodgovorjeno marsikatero naše vprašanje. A vendar izvemo dovolj njihovih žalostnih otroštvih, različnih zlorabah, nasilnih partnerstvih ali pa le eni nepremišljeni odločitvi. Ajša, bivša balerina, ki je padla v svet droge, je v zaporu že četrtič. Ema, ki se je v manjšem kraju družila s starejšimi, je pri enajstih poskusila drogo in nikoli več prekinila z njo. Nežka je odprla popoldansko obrt in spoznala partnerja, ki jo je vpeljal v svet goljufij. Shia ima zunaj tri otroke, Teodora dva. Vilma je izobražena ženska, ki je v zaporu zaradi nasilja na delovnem mestu … Zgodbe nas pretresejo in vznemirijo tudi zato, ker vsak izmed nas verjetno misli, da se njemu zapor pač ne more zgoditi.Odlomek iz knjige

Partner mi je še naprej ves čas grozil in me pretepal, še naprej je bil isti, isti, isti. Velikokrat je tudi razgrajal in smo leteli ven iz hiše. Pravi debil je. Najrajši bi ga ... Ne vem, kaj bi mu naredila. Saj sem ga prijavila, ampak tudi umaknila stvari iz sodišča, ker mi je grozil. Bala sem se ga. (Str. 97)

Rozali je zaradi goljufij v zaporu tretjič, a ker sta bili prvi dve kazni le nekajmesečni, je nista tako zelo zaznamovali. Tretja kazen, ki jo trenutno prestaja, pa jo je močno pretresla, saj ji je bilo izrečenih deset let. V času najinega pogovora teče že peto leto njene zaporne kazni, zato zapor in njegov sistem zelo dobro pozna, a pravi, da se mu vse težje prilagaja.

(Str. 106)

Cobiss povezava


Ključne besede: ZAPORNIKI, ŽENSKE, STIGMATIZACIJA


Prispeval/-a: Mira Vidic, Knjižnica Medvode
Objavljeno: 10.3.2018 7:40:49
Zadnja sprememba: 9.5.2018 14:23:57
Število ogledov: 1571