Dobre knjige
4904 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Kinderland
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,4
Št. ocen:5

Liliana Corobca

Kinderland

Ljubljana, Modrijan, 2015

Št. strani: 190


Prevod: Aleš Mustar


Zbirka: Bralec
Žanr: družbeni roman, realistični roman

Narodnost: romunska književnost

Otroški trud preživetja

Roman moldavijske pisateljice z naslovom Kinderland se je lani uvrstil na 29. Mednarodni literarni festival. Zaključna literarna matineja je potekala na gradu Štanjel, kjer je Corobca Liliana za omenjen roman prejela nagrado – kristal Vilenice. V romanu avtorica realistično opisuje pereče stanje v revni Moldaviji. Ljudje odhajajo za zaslužkom v boljši svet, doma pa ostajajo zgolj otroci in starejše osebe. Glavni lik v zgodbi je dvanajstletna Cristina, ki mora po odhodu staršev poskrbeti za mlajša bratca. Čez noč mora odrasti in se iz dneva v dan spopadati s težo bremena nadomeščanja odsotnih staršev. Glas te deklice skozi poglavja razkriva nemoč in obupanost, hkrati pa med krutim trudom za preživetje vseskozi veje glas tolažbe, nežnosti in upanja, da se starši nekoč vrnejo.Odlomek iz knjige

Čakanje je kot majhna žival, ki ni ne divja ne udomačena, včasih pridna in zaspana, včasih divja in neukrotljiva, ki hodi pred razumom in pomirjujočimi mislimi. Še malo je treba počakati. Toda ta malo postaja neznosen, nevzdržen, le stežka ga prenašaš. Težek je, ker nas vleče k tlom, in hodimo zgrbljeni od hrepenenja. Niti mama tega ne more razumeti. Ko zagledam brata, kako si ogledujeta fotografije staršev, v svojem trebuhu začutim tono solza, ki bi, če bi jim dala prosto pot, poplavile vso vas.

Moje čakanje je kot velikanski šopek rož, večji od mene, dišeč, raznobarven šopek z rožami, nabranimi po vseh naših hribih, ki ga prinašaš mami, le da mame ni doma. Stopiš noter in zavpiješ: Mama! A ti nihče ne odgovori.Nagrajena knjiga: 

vilenica 2014

Cobiss povezava

Glej tudi

link Bukla


Ključne besede: OTROCI, UPANJE, DOM


Prispeval/-a: Barbara Kužnik, Knjižnica Koper
Objavljeno: 19.10.2015 9:57:34
Zadnja sprememba: 5.12.2015 8:28:33
Število ogledov: 3027