Dobre knjige
5334 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Črnina in srebro
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,9
Št. ocen:14

Paolo Giordano

Črnina in srebro

Ljubljana, Mladinska knjiga, 2015

Št. strani: 135


Prevod: Anita Jadrić


Zbirka: Roman
Žanr: družbeni roman

Narodnost: italijanska književnost

Črnina in srebro je tretji roman italijanskega pisatelja Paola Giordana, avtorja nagrajenega prvenca Samotnost praštevil in romana Človeško telo. Dogajanje je postavljeno v italijansko mesto Rubiana, v sodobno mlado družino, kjer se partnerja, bolj kot drug drugemu in sinu, posvečata svoji poklicni poti. Glavni junak - doktor fizike - v prvi osebi predstavlja njihovo življenje, ki je tesno povezano s gospo A. Gospa A. je zaposlena pri mladi družini kot gospodinja in varuška in sčasoma prevzame vlogo osebe, ki s svojo prisotnostjo v njihovi skupnosti drži družino skupaj. Kolikšna je bila njena vloga v družini, se izkaže, ko zboli za rakom. Zakonca se počutita izgubljeno, osamljeno, predvsem pa odtujena drug drugemu.Odlomek iz knjige

Prepričan sem bil, da se bosta Norino srebro in moja črnina zlila in da bo čez čas po obeh tekla ista črnikasto srebrna tekočina, tekočina barve starega berberskega nakita (…). Oba pa sva potem pričakovala, da bo živordeč življenjski sok gospe A. dodal odtenek tudi najinemu, da mu bo povečal specifično težo in naju bo okrepil.
Motil sem se. Oba sva se motila. Življenje se včasih lijakasto zoži, pri čemer se prvotna emulzija tekočin razcepi na plasti. Norina živahnost in moja melanholija, židka vztrajnost gospe A. in Norina eterična neurejenost, moje logično mišljenje, ki sem ga razvijal dolga leta, in kleno razmišljanje gospe A.: nobena od teh prvin se kljub našemu trudu in čustvom ni stopila z drugimi.

(str. 125)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Bukla


Ključne besede: DRUŽINA, ODNOSI MED SPOLOMA


Prispeval/-a: Jana Uršič, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik
Objavljeno: 23.7.2015 20:06:19
Zadnja sprememba: 10.8.2015 9:31:49
Število ogledov: 6453