Dobre knjige
5124 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Max
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,6
Št. ocen:17

Sarah Cohen- Scali

Max

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2015

Št. strani: 405


Prevod: Iztok Ilc


Zbirka: Najst
Žanr: mladinski roman

Narodnost: francoska književnost

Zdi se, da izhaja več kakovostne mladinske literature kot tiste za odrasle. Ena takih knjig je tudi "Max". Z njo želi avtorica spodbuditi pogovore o nestrpnosti na zgodovinski podlagi:" Poglejmo, kaj se je zgodilo v Nemčiji med projektom Heinricha Himmlerja: Lebensborn." Avtorica v ta namen preveri vsa zgodovinska dejstva, glavnega akterja sestavi iz več "primerkov" arijske rase, temu doda še židovskega fanta, ki so ga spričo modrih oči, postave in svetlih las v resnici imeli za arijca, postavi ju med resnične kraje in ljudi, v resnične zgodovinske okvire in že je tu napet in hkrati poučen roman. Zgodbo pripoveduje Max in pripoveduje jo že kot zarodek tja do svojega devetega leta starosti. Ta pisateljičina poteza da zgodbi poseben zven, saj ji ne sledimo le od zunaj, torej opisno, ampak tudi od znotraj. Spremljamo dogajanje v otrokovi psihi in kako tak "projekt" vpliva nanjo. Vidimo, kako se človeka lahko razčloveči, natrenira, mu spere možgane, vidimo tudi kako se rodi travma in kako vendarle v vsakem od nas, če je še tako globoko, tli potreba po družini, sprejetosti. Zavoljo furerjeve vzgoje je pripoved neznosno hladna, fant namreč pripoveduje, kako je spočet (hladno: kot produkt ustrezne matere in vojaka, praktično s posilstvom), kako je izbran (hladno:popisani so vsi parametri, ki ustrezajo arijskim merilom, celo odtenek modrine oči, ostale dojenčke "odstranijo"), kako jih urijo za hladnost. Ne smeš jokati, ne sme te boleti. Maxa nihče ne posvoji, zato ostane s profesorjem tega strašnega laboratorija in negovalkami v rjavih uniformah (braune schwestern). Spremljamo njegovo sodelovanje pri ugrabitvah drugih otrok ter ponemčevanju. Tako spozna tudi Lukasa, poljskega Žida, ki je po izgledu pravi arijec in si ga Max zaželi za brata. Brat ga seznani z drugo stranjo resnice.Odlomek iz knjige

BESEDA AVTORICE: Ta roman so navdihnili resnični dogodki. Program Lebensborn, ki ga je zasnoval in začel Heinrich Himmler, leta 1933 v Nemčiji in v letih 1940 in 1941 v okupiranih državah. Po ocenah se je v domovih Lebensborna po Nemčiji rodilo približno osem tisoč otrok, med osem in dvanajst tisoč na Norveškem, nekaj sto v Avstriji, Belgiji in Franciji. Ugrabljanje in ponemčevanje poljskih otrok.

(Tarča so bili tudi ukrajinski otroci in otroci iz baltskih držav. Po ocenah je število otrok, iztrganih družinam, večje od dvesto tisoč.)

Cobiss povezava


Ključne besede: PONEMČEVANJE


Prispeval/-a: Ksenija Medved, Mestna knjižnica Grosuplje
Objavljeno: 19.7.2015 22:21:14
Zadnja sprememba: 23.7.2015 12:27:37
Število ogledov: 12319