Dobre knjige
5328 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Ministrstvo za prihodnost
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Kim Stanley Robinson

Ministrstvo za prihodnost

Ljubljana, Sanje, 2023

Št. strani: 523


Prevod: Alenka Ropret


Zbirka: Sanje. Roman
Žanr: znanstvenofantastični roman

Narodnost: angleška književnost

Prihodnost se odvija zdaj

Podpisnice Pariškega podnebnega sporazuma na 29. konferenci pogodbenic v Bogoti leta 2024 zaradi neuspešnega reševanja področja ogljikovih emisij ustanovijo posebno Telo za izvajanje Sporazuma. Agencije, ki jo 2025 ustanovijo v Zürichu, se kmalu oprime ime Ministrstvo za prihodnost. Kmalu po začetku delovanja ministrstva se začnejo težave na planetu množiti. Katastrofe so vse pogostejše, priča smo strašnim sušam, poplavam. Vročinski valovi jemljejo milijone življenj. Živali in rastline izumirajo po tekočem traku. Morska gladina se dviguje. Emisije ogljikovih delcev v zraku dosežejo najvišje vrednosti v vsej zgodovini meritev. Podnebnih prebežnikov je vse več. Države se poskušajo organizirati vsaka po svoje, večina pa jih še vedno tišči glavo v pesek, skrbi jih le kapitalizem ter njegov vladar – denar. Na čelu Ministrstva za prihodnost je Mary Murphy. Z ekipo izjemnih strokovnjakov za različna področja skuša države po svetu spametovati in jih prisiliti k ukrepanju. Najtrši oreh so finančniki, nacionalne banke in zakonodajalci, ki se nikakor ne želijo odpovedati ogromnim dobičkom. Ko se začnejo tudi akcije Kalijinih otrok, skupine, ki v imenu planeta razstreljuje ladje, letala, elektrarne in uničuje vse, kar uporablja fosilna goriva, ko v Davosu zaprejo najbogatejše za teden dni v mesto, kot da bi jih ugrabili, se Mary vpraša, ali je to morda način, ki bi ga morali ubrati tudi pri njeni agenciji. Ko se o tem zaupa sodelavcu Badimu izve, da se to že dogaja. Badim je glede dejavnosti Črnega krila skrivnosten. Mary mu zaupa in to bi moralo biti dovolj, da njuno delovanje izzove uspehe pri doseganju ciljev Pariškega sporazuma. Mary po mukotrpnih poskusih prepriča največje bančnike v uvedbo ogljičnega kovanca, vrstijo se akcije naravovarstvenikov, prihaja do protestov, stavk. Ministrstvo uspešno vpelje novo platformo na internetu, ki postane shajališče borcev za ohranitev planeta. Nekatere od držav, med prvimi Indija, ki je zaradi vročinskih valov najbolj prizadeta, delijo domiselne rešitve z vsem svetom. Čeprav sprva za nižanje temperature na Zemlji v Indiji uporabijo geoinženiring, prav tako ga v ZDA uporabijo za končanje procesa taljenja ledenikov, se tekom desetletij začnejo kazati pozitivne spremembe. Bo to dovolj za rešitev planeta? Bo dovolj za sedem naslednjih generacij? Bo Ministrstvo sposobno izvleči svet iz blata? In Mary, bo končno lahko odšla v miren pokoj in uživala v Alpah? Žanrsko sodi Ministrstvo za prihodnost med znanstvenofantastične romane, ki se ukvarjajo s klimatskimi spremembami. Avtor se loteva ekoloških tem, ne prizanaša sedanjim političnim odločitvam in kapitalističnemu ustroju sveta, potrošništvu, bogatenju nekaj odstotkov prebivalcev Zemlje na račun vsesplošnega pomanjkanja za preostali svet. Pred nami je izjemno berljiva knjiga, neprizanesljiva do vseh, ki na svet še vedno gledajo skozi rožnata očala. In še nekaj: leto, ko je nastalo Ministrstvo, je pravzaprav že danes.Odlomek iz knjige

Vrnil sem se v Indijo, je rekel. Poskušal sem se pridružiti skupini ljudi, za katero sem slišal. Kalijini otroci, si slišala zanje?
Ja. Ampak to je teroristična skupina.
Odkimaval je, pri tem ves čas strmel vanjo. Ne, ne smeš več razmišljati na podlagi svojih buržoaznih vrednot. Tega časa ni več. Preveč je v igri, da bi se še vedno skrivali za njimi. Zaradi njih svet umira. Ljudje, živali, vse. Smo sredi množičnega izumiranja in nekateri si prizadevajo kaj ukreniti glede tega. Ti jim praviš teroristi, v resnici pa so teroristi tisti, za katere delaš ti. Kako to, da tega ne sprevidiš?

(str. 98)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Sanje
link Wikipedia


Ključne besede: KLIMATSKE SPREMEMBE, OKOLJEVARSTVENA POLITIKA, PRIHODNOST, PREŽIVETJE


Prispeval/-a: Simona Solina, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 1.11.2023 17:53:24
Zadnja sprememba: 1.11.2023 20:16:17
Število ogledov: 649