Dobre knjige
5237 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Praznina E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:2

Mojca Širok

Praznina

Ljubljana, Mladinska knjiga, 2023

Št. strani: 347


Žanr: kriminalni roman

Narodnost: slovenska književnost

In svet se vrti dalje

Na parkirišču poslopja Nata v Bruslju med novoletnimi počitnicami eksplodira bomba. Poškodovanih ni in kriminalisti ugotavljajo, ali je morda šlo le za dimno zaveso, ki bi skrila druge posle nevarne narkomafije. Njena dejavnost se je v zadnjih letih na območju pristanišča Antwerpen in posledično po celotni Evropi razmahnila do nekontroliranih razsežnosti. Mlada novinarka Karla je eksploziji komajda ušla. Silvana, njena priznana in o bruseljskem kolažu institucij ter njihovem delovanju dobro podkovana kolegica išče sledi, sklepa o vzrokih in neumorno raziskuje. To jo kmalu pripelje do informacij, ki zgovorno pričajo o tem, kako se bruseljski uradniki, evropski poslanci in močni podjetniki dogovarjajo o posebnih postpandemičnih oblikah pomoči podjetjem. A ne katerimkoli podjetjem. Dokazov je vse več, Silvana trmasto išče dalje dokaze za njeno teorijo o tem, kaj se v Bruslju dogaja, vse dokler je pot ne pripelje do najboljše prijateljice Tare, uradnice Evropske komisije, katere mož, prav tako delujoč v eni od Evropskih komisij, naj bi umrl v stanovanju Tarinega pomočnika zaradi prevelikega odmerka prepovedanih drog. Medtem ko se Silvana dokoplje do neverjetne resnice, ki jo povsem osupne, čeprav vajeno vseh mogočih laži, poneverb in nezakonitega delovanja, je uradništvo v navezi z mafijo posle nepredstavljivih vrednosti speljalo do konca. Proti nevidnemu sistemu, ki ga Silvana sicer razkrinka, se ne da storiti ničesar več. Denar je sveta vladar ni samo puhlica. Je gonilo vseh možnih poslov, še najbolj nezakonitih, gonilo vseh možnih dogovorov, še najbolj temačnih in skritih. V tej igri vsemogočnih življenja malih igralcev ne štejejo. Mojca Širok je tridelno kriminalno serijo o spregi mafije in politike v Evropi z zadnjim delom Praznina, ki se dogaja v srcu opevane evropske demokracije, zaključila. Tudi sama zadnja leta novinarka v Bruslju (pred tem je raziskovala in pisala tudi o delovanju mafije v Italiji, poročala iz Rima in Vatikana), razmere prav gotovo dobro pozna. Upamo lahko samo, da je Praznina resnično samo izraz njene domišljije. Lahko pa da ni. Lahko pa, da tudi avtorica kot novinarka ve preveč. Ali pa je napisala to, o čemer vsi že vse vedo, a se o tem ne govori. Trilogija, katere del sta tudi Pogodba in Evidenca, je napeto branje ob katerem ves čas razmišljamo, koliko od povedanega je res.Odlomek iz knjige

Silvana se ni več mogla zadržati. Njegovi obvladani stavki, ki jih je izgovarjal odsekano in skoraj zdolgočaseno, njegove oči, ki so jo gledale mirno, ne da bi izdajale kakršnokoli čustvo, so jo zbadale kot igle. Roland je bil edini, ki mu nikoli ni mogla do živega. Ki ga nikoli ni mogla spodnesti, nikoli razbesneti, kot je običajno brez večjega napora lahko večino ljudi okoli sebe. Tudi Tomasa. Tudi Tomasa je znala spraviti čez rob, če je to hotela. Pri Rolandu pa je bilo, kot da je vsaka njena nesramna provokacija, zlobna puščica, brutalna insinuacija, pijano vulgarna psovka zdrsnila z njega kot pljunek po stekleni šipi.
Izbruhnila je.
Pred mano! je zavpila. Pred mano ne moreš več skrivati ničesar, ker vem, za kaj gre!
Pogleda ja je Taro, ki je ždela v svojem kotu kavča s pasom jope v rokah, a se je zdelo, kot da je ni, kot da ju ne vidi, kot da ju ne sliši.

(str. 333/334)

Cobiss povezava
Praznina - Biblos


Glej tudi

link Mladinska knjiga


Ključne besede: MAFIJA, DROGE, EVROPSKA UNIJA, POSLANCI, ORGANIZIRANI KRIMINAL, NOVINARKE


Prispeval/-a: Simona Solina, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 14.9.2023 23:37:04
Zadnja sprememba: 13.10.2023 12:48:53
Število ogledov: 1301