Dobre knjige
5046 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Nocoj bom ubil Chomskega E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:2

Dušan Jelinčič

Nocoj bom ubil Chomskega

Ljubljana, Sanje, 2012

Št. strani: 286


Zbirka: Sanje. Roman
Žanr: družbeni roman

Narodnost: slovenska književnost

Seznam ključnih besed in različnih žanrov bi bil predolg.

Jelinčičev nezapleten slog pisanja se skoraj ne ujema z agresivnostjo naslova in nejasno povezavo s Chomskim, vendar nas napeta zgodba počasi potopi globlje. Kar na lepem se zavemo, da smo skoraj sredi vojnega žarišča, političnih spletk na nivoju mednarodnih tektonskih premikov moči in v družbi obveznih Arabcev, ki so prevzeli taktirko glavnih antijunakov, odkar je padla železna zavesa in so se Rusi prelevili v trgovce s plinom. Jelinčič spretno suče pero v žanru političnega kriminala in osebnih stisk, zato knjiga s svojimi različnimi fasetami privabi široko paleto bralskih okusov.Cobiss povezava
Nocoj bom ubil Chomskega - Biblos

Prispeval/-a: kris. hoff, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Objavljeno: 17.3.2014 13:12:53
Zadnja sprememba: 17.6.2015 7:14:42
Število ogledov: 3560Kritike

Kritika
Nocoj bom ubil Chomskega: Dušan Jelinčič

Roman je v Sloveniji manj cenjena literatura, saj je preveč povezan z žanrom ljubezenski roman. Roman Dušana Jelinčiča, kljub ljubezenski zgodbi uteleša še veliko več. Dušan Jelinčič je slovensko – italijanski novinar, pri slovenskih radijskih in televizijskih poročilih ustanove RAI. Piše kratko prozo, esejistiko, razprave, kritike, romane in potopise.
V njegovem zadnjem romanu, Nocoj bom ubil Chomskega, se prepletajo različni žanri. Roman bi lahko označili kot pustolovski, ljubezenski in socialni. S svojo zgodbo, pa na trenutke spominja tudi na kriminalko. V romanu spremljamo Denisa, mladega študenta medicine, ki se po najtežjem izpitu, katerega opravi z odliko, začne spraševati o smislu življenja. Občutek praznine in neizživetosti pripravi Denisa do hrepenenja po življenju v skrajnih razmerah. Po pogovoru s prijateljem se odloči oditi v tujsko legijo, v Sierro Leone. Mladi študent, ki do takrat ne pozna nasilja se tako znajde sredi vojne.
Avtor nam s stranskimi liki prikaže različne ljudi, ki se trudijo preživeti v tujem boju za diamante. Črni otroci, plačanci, nosijo puške na ramenih, njihova telesa pa so polna ran, zaradi lažjega absorbiranja mamil. Opisi grozot vojne so nazorni in vzbujajo gnus, hkrati pa knjige ne moremo odložiti. Krivica, ki se dogaja na drugem koncu sveta je prevelika, da bi si zatisnili oči. Pozoren bralec zazna avtorjevo kritiko Evrope, ki je vključena v vojno zaradi diamantov. Denis, ki se znajde sredi plesa mačet je tako prisiljen v boj za preživetje.
Roman je razdeljen na štiri dele, ki pripovedujejo o Denisovem življenju v Afriki in odločitvah, katere je priseljen sprejeti zaradi golega preživetja. Ko so legionarji zajeti, se priključi plačancem. Niz dogodkov ga vodi do samostana, kjer spozna Nino, svojo ljubezen. Denis z Nino končno zapolni praznino, zaradi katere se odpravi k tujski legiji. A vendar mu preteklost sledi v samostan, kjer je soočen še z zadnjo nalogo, in sicer ubiti revolucionarja Noama Chomskega, človeka, ki si za afriško ljudstvo želi pravično in dostojanstveno življenje.
Jelinčičev roman takoj pritegne bralca in ga popelje v neverjetno zgodbo onkraj sveta. Takšna knjiga ne pusti nobenega bralca apatičnega.

Vesna Mlakar
Vesna Mlakar, 17. november 2016
Objavo je omogočila Javna agencija za knjigo RS.