Dobre knjige
5136 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,3
Št. ocen:3

Julija Lukovnjak

Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa

Ljubljana, Sanje, 2021

Št. strani: 548


Ilustracije: Vesna Mesec


Žanr: fantastični roman (mladinski)

Narodnost: slovenska književnost

Med imaginarnimi svetovi 1

Petnajstletni deček se znajde v svetu nenavadnih čarobnih bitij in neznanih pošasti. Ne spominja se ničesar o svoji preteklosti, je le nepomemben in negotov človeški fant, ki spozna, da je edini, ki lahko premaga skupne sovražnike vseh živih čarobnih bitij. Smrti se izteka čas in človeški otrok ji želi pomagati. To je deček brez duše, čarovnik z napako. Je pa tudi morilec. Smrt mu vrne življenje in ga reši bremena človeške brezdušnosti, v zameno bo zanjo umoril njene tekmece v roku dvanajstih lun. Vsak novi umor mu bo prinesel dodatno luno življenja. Ker ima na grbi dvanajst umorov, mu to prinese dvanajst začetnih lun, kar predstavlja en cel sončev krog. Še preden ga Smrt vrne v življenje, si prilasti vse njegove spomine. Fantova usoda je, da bo moril, a ta otrok postane tudi Varuh ognjenega prabitja. V svetu čarobnih bitij, Inkremateri, živijo čarovniki in vilinci, ki se borijo proti praznežem. Prazneži so telesa, ki jim je bila s strani krvoduhov uničena duša, telesa pa kot stvori napadajo živa bitja. Zaslugo za oblikovanje teh grozljivih stvorov imajo štirje razduševalci, katerih namen je pokoriti si celotno Inkremater. Vilinska princesa Flora Kastra in čarovnik Kvint Ebenov kmalu prideta v stik s fantom, ki postane Varuh. Le ta se dotakne jajca, iz katerega se izvali črni zmaj, ki je edinstveno ognjeno bitje. Ampak deček že od prvega trenutka stori vse narobe. Jajca se je dotaknil med mrkom in spremenil prerokbo, da se bo izvalil beli zmaj. Tudi ime, ki mu ga končno izberejo, ni najbolj optimistično, deček dobi ime Edgar Kaos. V sebi nosi črno magijo in se neprestano bori proti dejstvu, da je nezaželen in nesprejet, čeprav je Varuh. Edgar se s svojim zmajem pogovarja s pomočjo imaginarnih svetov, ki temelji le na njegovih mislih in ga nihče razen njega ne more videti. Ves čas sliši tudi glasove, za katere pa ne ve točno ali so njegovi ali pripadajo komu drugemu. Ko se poda na misijo reševanja Arabele, mu v boju na pomoč prideta tudi Flora in Kvint. Zgodi se tudi prvi spopad z razduševalci. Napet znanstvenofantastični roman, ki ga boste le s težavo odložili. Veselimo se nadaljevanja in napetih preobratov, ki bodo sledili v naslednjih knjigah.Odlomek iz knjige

Zmajčka prime v roke in ga pomoli stran od sebe. Lahko ga imate. Rad bi šel le domov. Rad bi samo vedel, kje sploh sem in zakaj sem tu! Zakaj se ničesar ne spomnim in zakaj moram zdaj imeti tega zmaja?
Pred naše nosove nepopustljivo moli majhnega črnega zmaja in obupano čaka, da ga kdo vzame, a se tega čarobnega bitja, ki nelagodno binglja z njegovih rok, nihče ne upa dotakniti.
Ali lahko dobim svoj spomin nazaj, če vrnem tega zmaja? A je to dvoje sploh povezano? A mi lahko, prosim, kdor koli kaj pove?
Nihče od nas ne ve, kaj bi rekel.

(str. 77)

Cobiss povezava
Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa - Biblos


Glej tudi

link sanje.si
link casoris.si
link Mariborska knjižnica


Ključne besede: FANTASTIČNI SVETOVI, FANTAZIJSKA BITJA, MAGIJA, DOBRO IN ZLO, FANTASTIKA, ZMAJI (BAJESLOVNA BITJA)


Prispeval/-a: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica
Objavljeno: 10.2.2022 13:38:56
Zadnja sprememba: 21.4.2022 14:13:57
Število ogledov: 2081