Ženska na oknu

Žanrkriminalni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaTržič, 2018
Založba
Prevod Miro Mrak
Ključne besede Družinski odnosi, Kriminaliteta, Mladostniki, Nesreče, Posvojitev, Psihopatologija, Umori, Ženske
Število strani

446

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman Ženska na oknu je pod psevdonimom napisal Daniel Mallor, zaposlen v založništvu. Po svoji strukturi in žanru, seveda v sodobni preobleki, se spogleduje s Hitchcockovim znamenitim klasičnim filmom Dvoriščno okno, pri čemer je tokrat namesto legendarnega Jamesa Stewarta, priklenjenega na stol zaradi zlomljene noge, glavna junakinja srednjeletna doktorica psihologije Anna. Poklicno se je ukvarjala predvsem z otroki. Mož in hčerka sta se odselila (če sta se res), ona pa trpi zaradi agorafobije (za bolezenski stran pred zunanjimi prostori verjetno obstaja kakšen vzrok). Zadržuje se v svoji newyorški hiši, uživa alkohol, močna zdravila ter opazuje svoje sosede. Nekega dne se v hišo na drugi strani parka vselijo Russllovi (mama, oče in najstniški sin Ethan), ki delujejo kot popolna družina. Ampak nekega večera Anna ugotovi, da v njihovi družini ni vse tako popolno, kot se zdi. Anna namreč strmi skozi okno in vidi nekaj, česar ne bi smela. Pandorina skrinjica se odpre in pretresljive skrivnosti začnejo prihajati na dan. Ker je Anna v stanju, kakršnem je, ji nihče ne verjame in jo imajo za noro. Hkrati pa se tudi sama zaradi svojega stanja začne spraševati, kaj je res, kaj je plod domišljije in kakšna je pravzaprav resnica. Na koncu ji uspe odkriti, kaj in zakaj se je tistega večera dogajalo v sosednji hiši Russllovih. Vmes pa se počasi odkriva tudi njena zgodba in izvemo tudi za tragične dogodke iz njene preteklosti. Izkazalo se je, da za njeno agorafobijo obstaja močan razlog in da je zaradi hudega šoka potrebovala čas, da se je in se še bo dokončno soočila z dogodki iz svoje preteklosti. Sledi dolga in naporna pot okrevanja. Včasih stvari niso take, kot se zdijo na prvi pogled. Nikoli ne vemo, kaj je ljudi privedlo do tega, da se obnašajo, kot se. Tudi vsak zločin ima svoje ozadje. Samo potruditi se moramo in odkriti, kakšno to ozadje je. Mednarodna uspešnica Ženska na oknu je prevedena v osemintrideset jezikov. Knjiga, ki vas zaradi odlično psihološko oblikovanih likov ne bo pustila hladnih. In ne pozabite, nihče – in nič – ni, kar se zdi.

“Res ugaja očem. Tako kot ulica spodaj, tlakovana z belino, ki se blešči v sončnih žarkih. Skoraj pol metra ga je ponoči padlo na mesto. Skozi okno spalnice sem opazovala, kako se je odeja odebelila, pobelila pločnike, prekrila stopnišča, zametla rožne grede. Malo po deseti so se kot vesela čreda iz hiše prikazali Greyevi; vreščali so v sunkih vetra, se prebili skozi zamete, stekli po ulici in mi izginili izpred oči. Na drugi strani ulice se je s skodelico v roki in zavita v haljo pred vrati pojavila Rita Miller ter občudovala vreme. Mož je stal za njo, jo objemal in ji položil brado na ramo. Poljubila sta se. Mimogrede, izvedela sem, kako ji je zares ime – Little mi je povedal, potem ko se je pogovoril s sosedi. Sue je. Kakšno razočaranje. Park je prekrit s snegom in tako čist, da se blešči. Za njim so okna zastrta, hiša se skriva pred slepečo zunanjostjo. V rumenem tisku je pod fotografijo pisalo Hiša najstniškega morilca za 4 milijone! Vem, da stane manj, toda 3,4 milijona ne zveni tako seksi!” (str. 442)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ženska na oknu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 108
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10