Trst in kaj pomeni nikjer

Žanrpotopisni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Staša Grahek
Število strani

231

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Mesto pod hribom

Premišljeno delo, ki združuje spomine iz mladostnih vojnih let, detajlno zgodovinsko – literarno študijo Trsta in esej o minevanju. Zadnji v vrsti svojevrstnih potopisov (besedo je kasneje požrl) uspešnega britanskega reporterja, ki je večino svojega zrelega življenja preživel kot ženska. Po senzacionalnosti se ne more kosati z njegovo reportažo o osvojitvi do tedaj nepremagljivega Mount Everesta s katero je očaral kraljico na dan inavguracije, po zrelosti izpovedi pa jo daleč prekaša. Kaj torej fascinira Valižana, ki na mesto zre z udobne distance?
Spočetka »sproščena medrasna zmešnjava tega kraja,« ki po izgubi edine prave identitete – to je biti največja luka Avstro-Ogrske monarhije: »Njegova edina ideologija je bil materializem, njegova najhujša moralna slabost lenoba,« postane lokalno središče risorgimenta (»Domoljubje, zadnje zatočišče lopova«), in se šele z Illijem spet vrača na pota stare slave (in bogastva). Ni političen, čeprav se obregne ob še vedno živahen »Muzej iredentizma«, bivšega diktatorja: »V mestu je prespal le 2 noči, ampak 60 let kasneje so mu posvetili celo knjigo,« in nenazadnje ob balkanski bazar Ponterosso. »Tršate, odkrite, preproste in skromne Slovence« omenja, a jih v duhu »Europiccole« ne izpostavlja. Še ena zgodovinska lekcija o lahkotnosti izgube medsebojnega spoštovanja.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Trst in kaj pomeni nikjer.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 227
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Dela avtorja