Tri skodelice čaja: poslanstvo enega človeka za širjenje miru: ena šola naenkrat

Žanrspomini
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2010
Založba
Prevod Urška Willewaldt
Število strani

412

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Zgodba, skoraj prelepa, da bi bila resnična ...

Na začetku zgodbe Greg Mortenson kot zagnan alpinist skoraj umre ob spodletelem vzponu na vrh K2. Rešijo ga domačini pakistanske vasice v pogorju Karakorum. Globoko ga ganejo njihova brezpogojna uslužnost, seveda ob tem, da so povsem siromašni in kajpak neizobraženi. Gnan od hvaležnosti se zaobljubi, da jim bo zgradil šolo. V nadaljevanju se vse odvija v smeri izpolnjevanja obljubljenega. Čar knjige je predvsem v vztrajnosti enega človeka, ki na čudežne načine premaguje na videz nepremostljive ovire (od financ in naravnih zaprek do talibanov) in navduši mnoge druge za uresničevanje svojega cilja.

Mortenson je o ženski, ki je ležala na postelji pred njim, slišal tudi kritike na račun njenega dela, ki so se začele pojavljati nekaj let pred njeno smrtjo. Bral je njene odgovore na obtoževanja, češ da denar za svoje poslanstvo dobiva iz sumljivih virov, tudi od preprodajalcev mamil, kriminalnih združb in skorumpiranih politikov, ki so si tako hoteli plačati pot do svoje lastne odrešitve. Potem ko se je tudi sam soočil z nabiranjem sredstev za reševanje položaja otrok v Pakistanu, je nenadoma začutil, kaj je mater Terezo gnalo, ko je rekla: “Vseeno mi je od kod je denar. V služenju Bogu je opran vseh madežev.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tri skodelice čaja: poslanstvo enega človeka za širjenje miru: ena šola naenkrat.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 4
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8