Pacient

Žanrpsihološki roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2019
Založba
Prevod Maruša Mugerli Lavrenčič
Ključne besede Psihiatrične bolnišnice, Pacienti, V leposlovju, Morilci
Število strani

340

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pacient je naslov še eni izmed psiholoških srhljivk Sebastiana Fitzeka, ki je sicer najuspešnejši nemški avtor psiholoških srhljivk. Velik uspeh je dosegel že s svojim prvencem Terapija in je prvi nemški dobitnik evropske nagrade za kriminalno literaturo. Z družino živi v Berlinu. Njegova dela so prevedena že v več kot petindvajset jezikov, med njimi je seveda tudi slovenski jezik. V ospredju zgodbe v psihološki srhljivki Pacient je predvsem odnos med Guidom Tramnitzem ter Patrickom Winterjem, ki sta bila oba pacienta Klinike Stein, psihiatrične bolnišnice. Zgodba pa gre takole. Guido Tramnitz je priznal že dva grozljiva umora otrok in berlinsko policijo pripeljal do iznakaženih trupel. Po tem se zavije v molk. Policija pa je prepričana, da je ugrabil tudi šestletnega Maxa, ki je pred tremi meseci izginil brez sledu. Pa ga je res? Maxova starša si želita samo to, naj bo izid dober ali slab, da bi izvedela, kaj se je z njim zgodilo, da bi lahko nadaljevala s svojim življenjem. V primeru slabega izida bi se od njega rada vsaj poslovila. Staršema uspe izvedeti resnico. Mislila sta, da ni nič hujšega od negotovosti. Pa sta pripravljena na odkritje resnice? Lahko si predstavljate, kaj vse se lahko dogaja med dvema pacientoma na zavarovanem oddelku za forenzično psihiatrijo, ki nehote v dogajanje med njima potegneta še celo kopico drugih oseb. Odnosi med ljudmi so že tako ali tako zelo zapletena stvar, če pa gre za odnos med dvema pacientoma v psihiatrični bolnišnici, pri čemer se v ozadju odvija cela vrsta psiholoških igric, pa so stvari še toliko bolj zapletene. Predvsem zato, ker sta oba pacienta pripravljena sprejeti tudi to, da za dosego svojega cilja lahko tudi izgubita svoje življenje. Zgodba z Maxom se sicer res srečno konča, res pa je, da moramo biti v življenju zelo previdni, ker stvari pogosto niso take, kot se zdijo. Če nekdo ubije dva otroka, ni nujno, da je ubil tudi tretjega. Pazite in ne predvidevajte, če niste prepričani v resnico.

Čudno. Kako prijetno je dišala mlada dama s kožo jantarjeve barve in azijskimi potezami in kako čudno se je vedla. Ja, poznala je njegovo lažno identiteto, to ni bila na kliniki nobena skrivnost. Ampak kakšna zgodba je bila to? O Kasovu in Jonasu in nesreči? V avtobusu se je pretipal nazaj. Do tretje police, druge vrste. Moj bog. Nujno mora poklicati Oliverja, da bo preveril zgodbo, ki jo je slišal. Njegov svak bi lahko to resnično bolje pripravil. Čeprav za nalogo ni imel veliko časa. Toda zgodba o fantomskem pacientu ne more čakati. Že na radiu govorijo o tem, da v nemških klinikah cveti ilegalna trgovina z zdravili. Če bo še čakal, bo zgodbo pograbil nekdo drug. In od policista Oliverjevega kalibra gotovo ni zahteval preveč, ko je od njega zahteval, da mu je kot novinarju pod krinko priskrbel ustrezno lažno identiteto. Patrick Winter. Česa več kot to, da je tip delal kot zavarovalniški matematik, ni vedel. In da je igral klavir, tako kot k sreči tudi on, ampak to je bila gotovo edina vzporednica z matematičnim genijem. Ozrl se je najprej k Sedi, ki se zanj ni več zmenila, zato je lahko začel. (str. 327)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pacient.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 79
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 14

Dela avtorja