Nevarna diplomacija

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostšvicarska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2007
Založba
Prevod Maja Kraigher
Število strani

217

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Zgodba Carla Lutza, rešitelja 62.000 madžarskih Judov

Biografska pripoved o švicarskem diplomatu Carlu Lutzu, ki je v Budimpešti v letih 1942-45 rešil tisoče Judov pred nacisti. S podporo svoje žene in drugih diplomatov se je neustrašno zoperstavil deportacijam madžarskih Judov v Auschwitz. Ustanovil je čez 70 zaščitnih hiš, kjer je dobilo zatočišče blizu 15000 Judov. Lutz je dostikrat tvegal svoje življenje in ugled – rodna Švica mu je očitala, da je z zavzemanjem za Jude prekoračil svoja pooblastila. Vse do svoje smrti v 70-ih letih 20. stoletja ni dobil priznanja za svoje delo. To se je zgodilo šele v 90-ih letih.

Napeta pripoved o velikem človekoljubu, ki je sledil globokim notranjim vzgibom in bil tako kot marsikdo pred njim in za njim trn v peti tistim, ki se okostenelo držijo formalnosti in zapirajo pot vsemu humanemu.

Carl Lutz je bil zdaj razmeroma trdno pepričan, da bo, če bi se deportacije spet začele, lahko branil svojo razprostranjeno mrežo, dokler bo le njemu samemu uspelo ohranjati samozavest. Avgusta 1944 je bilo neposredno pod njegovim varstvom precej čez 20.000 ogroženih človeških bitij, ne upoštevaje imetnikov zaščitnih pisem, ki so živeli po svoje. Skrivali so se v tajnih stanovanjih, v cerkvenih in samostanskih kleteh ali pri posameznih naklonjenih krščanskih družinah – razen če so bili še brez zatočišča.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nevarna diplomacija.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 4
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0