Na drugem mestu : zgodba o dveh kampusih

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman, humoristični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2014
Založba
Prevod Irena Duša
Število strani

317

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tudi univerzitetni profesorji so (samo) ljudje

Roman angleškega avtorja, ki je v originalu izšel že leta 1975, govori o razgibanem letu 1969, času študentskih nemirov, seksualne revolucije, ženske emancipacije in lahkotnosti bivanja; univerzitetna profesorja književnosti zaradi izmenjave in spleta okoliščin za pol leta zamenjata delovni mesti, Philip Swallow iz Anglije poleti v Ameriko, Morris Zapp pa obratno, iz fiktivne Euphorie (zgled zanjo je bil Berkeley v Californiji) v fiktivni Rummidge (zgled Birmingham); oba se po raznih peripetijah s presenetljivo lahkoto vživita v okvire življenja drugega. Roman je prvi del v slovenščino že v celoti prevedene t.i. Trilogije o kampusih (“The Campus Trilogy”), drugi del ima naslov Majhen svet, tretji pa Lepa služba; vse tri romane preveva neponovljiv humorno – ironičen pristop k pripovedi.

Glej tudi:

“No, seveda smo se vsi smejali, a ne preveč, ker ni bilo videti, da se šali. In se res ni. Howard je priznal, da je gledal film z laurenceom Olivierom, a je vztrajal, da Hamleta kot takega ni nikoli prebral. seveda mu ni nihče verjel, in to ga je razjezilo ko hudič. Vprašal je, če mislimo, da laže, in Sy je bolj kot ne dal vedeti, da ja. Na kar je Howard pobesnel in vztrajal, da bo prisegel pri vsem, kar je sveto, da ni nikoli prebral te drame. Sy se je s stisnjenimi zobmi opravičil, ker je dvomil o njegovih besedah. Do takrat smo se seveda že vsi streznili od zadrege, Howard je odšel in ostali smo nekaj časa še postavali naokrog in se poskušali pretvarjati, da se ni nič zgodilo.
Interesanten incident, moraš priznati – ampak počakaj, da ti povem nadaljevanje. Howard Ringbaum je tri dni kasneje nepričakovano padel na ocenjevanju in na splošno vsi verjamejo, da si na oddelku za anglistiko niso upali dati stalne profesure nekomu, ki je javno priznal, da ni prebral Hamleta.” (str.166)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Na drugem mestu : zgodba o dveh kampusih.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 11
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja