Mož, ki je računal

Žanrdružbeni roman
Narodnostbrazilska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1998
Založba
Prevod Janko Moder
Ključne besede Matematika, Miselne igre, Matematična logika
Število strani

199

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Brezmejni svet števil in magija življenja

Revni in preprosti pastir Beremiz se nekega dne odloči, da bo odšel v Bagdad. Zaradi svojih matematičnih sposobnosti v trenutku postane eden od najbolj iskanih ljudi naokoli. Vsepovsod mora s svojim računanjem in reševanjem matematičnih in logičnih zagonetk miriti razburjene duhove ter preračunavati dolgove med ljudmi. V 34 zgodbah so predstavljeni življenjski dogodki, ki zahtevajo matematično rešitev. Beremiz vse zagonetke spretno logično reši, vse naloge pa so laikom izčrpno razložene in grafično prikazane. Zanimiva in čudovita, lahko berljiva zgodba, ki vsebuje veliko nalog iz matematične logike. Izziv ne samo za matematike, temveč tudi za tiste, ki se v svetu števil in njihovih ugank ne vidijo. Mož, ki je računal, matematična pravljica na življenjski poti preprostega človeka.

Pa vendar bi ne bilo dobro, ko bi se matematiki ukvarjali samo s takimi otročarijami, ne da bi porabljali čas tudi za kaj koristnega. Le kaj nam koristi, če vemo, ali je v stihih, ki jih občudujemo, dvesto dvajset ali dvesto štiriinosemdeset besed, in ali sta ti števili prijateljski ali ne? Tisti, ki cenijo pesnike, ne štejejo besed v verzih in ni jim mar, katere so napisane črno in katere rdeče. Ravno tako nas ne zanima, ali je na oblačilcu prelepe in očarljive plesalke tristo dvanajst, tristo devet ali tisoč resic. Vse to je smešno in za ljudi, ki cenijo lepoto in umetnost, nepomembno. (str. 84)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mož, ki je računal.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 11
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2