Most na Drini

4,7
(12)
Žanrzgodovinski roman
Narodnostbosanskohercegovska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2004
Založba
Prevod Tone Potokar
Število strani

316

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman, ki se hrani z zgodovino.

Ivo Andrić, edini prejemnik Nobelove nagrade za književnost iz bivše Jugoslavije, je v svojem romanu predstavil narativno kronologijo človeških usod, katerih integrativna točka je most. Slednjega je dal zgraditi turški vezir Mehmed paša Sokolović, po rodu iz kraja ob reki Drini, ki so ga v otroštvu turški zavojevalci odpeljali v Turčijo na janičarsko urjenje. Po večletni kruti gradnji je most pridobil simbol vrat, ki so ločevala Vzhod in Zahod. Most je bil stičišče, središče in srečevališče mnogoterih ljudi, različnih ver in ras. Preživel je otomansko, srbsko in avstro-ogrsko nadvlado, bil v času slednje poškodovan, pa vendar še danes stoji in je svetovna znamenitost. Andrić je ustvaril odlično kompleksen roman, v katerem je slikovito zajel dogajanja na mostu skozi štiri stoletja. Spisana poglavja v romanu bralcu nudijo prijetno in hkrati poučno branje ter ga popeljejo v začaranost številnih življenjskih zgodb, prepletenih tako z zgodovinsko dokumentacijo kot tudi z ljudskimi izročili in legendami.

V vrtincih pod oboki se je nabirala bela pena in se vrtela v kolobarjih skupaj z ivermi, drobnimi vejami in drugimi odpadki. Toda brezdelni tržani, ki so si podpirali glave, pravzaprav niso gledali reke, ki jo že poznajo od nekdaj in jim nima nič povedati, ampak so na vodi, prav kakor v svojih pogovorih, iskali vsak zase pojasnila (in dejal bi, vidne sledi) nepojmljive in težke nesreče, ki jih je tiste dni brez razlike presenetila in zbegala. Tisti čas se je tu, na vratih, pripetil povsem izjemen dogodek, kakršnega ljudje ne pomnijo in kakršen se menda ne bo nikoli več pripetil, dokler bosta stala most in trg na Drini.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Most na Drini.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 135
Komentarji: 0
Število ocen: 12
Želi prebrati: 24
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 21