Moje življenje

Žanravtobiografski roman, dnevnik
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Ana Jasmina Oseban
Število strani

470

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

15-16 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Marcel Reich-Ranicki je bil desetletja najvplivnejši književni kritik v Nemčiji, njegov sloves je segel daleč v svet. Bil je človek ostrega jezika in neusmiljen polemik. Njegova beseda je imela nesluteno moč, zato so ga imenovali književni papež. Če je knjigo pohvalil, je v hipu postala uspešnica in uspešnica je bila tudi njegova avtobiografija Moje življenje, ki je v Nemčiji izšla leta 1999. Reich-Ranicki v njej pripoveduje zgodbe in anekdote iz številnih obdobij svojega življenja, polnih jubezni in žalosti. Vse šaljive anekdote iz povojnega obdobja ne morejo prikriti bolečine, ki jo je nosil s seboj iz medvojnega časa. Kdor od blizu vidi vlak, ki pelje v smrt in je nanjo obsojen tudi sam, je zaznamovan vse življenje. Dolgo se je spravljal k pisanju avtobiografije, ker se je izogibal brskanju po bolečem spominu. Ko se je do tega pripravil, ker je to obljubil ženi, je napisal roman svojega življenja. Opisi življenja v varšavskem getu so pretresljivi. V avtobiografiji so posebej zanimivi opisi pisateljev, ki jih je Reich-Ranicki osebno poznal. Zelo zanimivo branje.

Glej tudi:
Prispeval(a): Slava Sabol Čuk

Citati

(1)
Slava

Ljubezen je tisto izjemno čustvo, ki iz naklonjenosti vodi v strast in iz strasti v odvisnost; posameznika zamakne v omamo, ki začasno okrni prištevnost tako prizadetega kakor zadetega: je sreča, ki poraja trpljenje, in trpljenje, ki človeka osrečuje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3