Leto mine, dan nikoli : dnevnik nekega kaznjenca

4,0
(11)
Žanravtobiografski roman, dnevnik
Narodnostčrnogorska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Lili Potpara
Število strani

325

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Noč, ki se ni nikoli končala

Žarko Laušević (1960) je zaslovel s številnimi vlogami v gledališču, televizijskih nanizankah in filmih ter zanje prejel ugledne jugoslovanske nagrade, usoda pa ga je po pretepu v Podgorici, v katerem je v samoobrambi ustrelil dva fanta, priklenila v prestajanje zaporne kazni. Zapor je bil bitka za obstoj in da bi preživel, je začel pisati. Pisanje je postalo njegovo edino pribežališče, njegov edini vir energije, upor tišini in otopelosti. S pomočjo pisanja in izpovedovanja samega sebe vodi v razumevanje osebne tragedije, ki jo je moč sprejeti edino skozi sprejemanje njene nesmiselnosti. Pripoved je čustvena, včasih zareže kot nož, ponekod ubira humor in ironijo, bralec pa je bogato nagrajen tudi z mnogimi miselnimi prebliski.

Glej tudi:

Polnoč. Pišem ob sveči. Pogosto razmišljam o temle: trenutek, ko svečo upihneš s pihom, in ne s prsti, se voha po vsem prostoru, pa naj bo ta še tako veli. Sveča, ugasnjena, a stenj še vedno žari kot zamirajoča sled življenja. In ta poslednji trzaj, poskus, da bi sveča zdržala plamen … Kako panično poskuša sveča v tistem hipu vzdihniti, obupano se boreč za življenje. Ta smrdeči poskus preživetja, tako sebičen, medtem ko onesnažuje zrak okrog sebe, se mi zdi tako človeški, da včasih težko verjamem, da sveča ni človeško bitje, da ne čuti, ne živi in ne umre. Je tudi človek tako sebičen v strahu za življenje? Je to maščevanje umirajoče sveče?

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Leto mine, dan nikoli : dnevnik nekega kaznjenca.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 66
Komentarji: 0
Število ocen: 11
Želi prebrati: 15
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 18