Kam pa tebi kompas kaže? : zbirka pesmi in aforizmov

Žanrpesem
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"kaj pa potovanje v srce, oče? / Kaj pa potovanje duš, oče? / Kaj pa izlet čez ego, oče?" (str. 15P)

Nekateri bralci imenujejo knjigo “dvojček”. Vsekakor gre za “jin-jang” knjigo z osemdesetimi diametralno različnimi pesmimi in sto šestdesetimi aforizmi ter večpomenskimi odličnimi ilustracijami. “Kakor zgoraj, tako spodaj. Kakor zunaj, tako znotraj, ” pravi avtor v predstavitvi knjige. Šest poglavij priča o človeškem življenju in njegovi psihi, dvojnost spreminja v četvernost in nato v peternost, kot pove Jani Kovačič v spremni besedi. Na belih straneh je avtor na Vzhodu, kjer živi Filozofija življenja, in je na Zahodu, kjer prevladuje Ljubezen. V pesmih je razmišljujoč. V črnem delu je na Severu, kjer prevladuje Smrt, in na Jugu, kjer kraljuje Erotika. Na sivih straneh je avtor šegav in neposreden in štirim stranem sveta doda še peto. Potovanje na različne strani sveta razkriva glas moderne generacije, skozi katerega se bralec lahko ponovno najde ali pa izgubi. Jan Poglajen je rojen 1986 v Ljubljani. Po maturi se je vpisal na Fakulteto za arhitekturo. Študijski čas je izkoristil še za enoletno usposabljanje na univerzi Leibniz v Hannovru. Leta 2015 je diplomiral in danes deluje kot samostojni arhitekt.

– Za to knjigo sem uporabil 4709 različnih besed. Ostalo mi jih je še 295.291 … za naslednjič.
– Biti popularen in imeti dober dizajn zbirke še ni zagotovilo, da si dober pesnik. Pop in dizajn je imel tudi Vili Resnik.
– Trdim: / mehko trpim. / Čustva skelijo. / Um peče. / Misli srbijo. /Duša se mehča. / Nič ne reče. / Razen: “hm” in “aha”. / En gumb si stran. / En klik. / Kliknem: “Sprejmi.” / Te potrdim. / Mehko trdim. /Trpim. (str.7P)
-Prodrem vate. / prva kapljica krvi. / Utrne se kot dežna kaplja. / Iz neba polzi kot solza po licu – / do ustnic. (str. 8P)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kam pa tebi kompas kaže? : zbirka pesmi in aforizmov.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 12
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1