Žanrdružbeni roman
Narodnostportugalska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Barbara Juršič
Število strani

150

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Jose Saramago, Nobelov nagrajenec za književnost leta 1998, si je za ogrodje romana izbral Sveto pismo – Biblijo, o kateri je ob predstavitvi romana izrazil mišljenje, da bi človeški družbi bilo veliko bolje brez nje. Saramago je razdelil bralce ter kritike, ob izidu romana je bil ta namreč deležen tako pohval kot tudi zelo ostrih kritik. Roman je zapolnjen z zanj značilno zgoščenimi stavki, v katerih se preliva posrečen in mestoma jedek humor. Skozi Saramagovo opisovanje odnosa človek – bog, se bralcu na trenutke zastavljajo vprašanja o smiselnosti trpljenja, žrtvovanja, obsodb, prelivanja krvi itd. Glavni lik romana, Kajn, se pomika skozi prostor in čas, pred bralcem pa se razprostira paleta svetopisemskih dogodkov. Neposreden in otipljiv Saramagov slog tako še enkrat metaforično kritizira in opisuje človeka v sodobni družbi.

Glej tudi:

Kajn ne ve, kje je, ne more ugotoviti, ali ga oslič nosi po eni od številnih poti preteklosti ali po ozki stezi prihodnosti ali pa zgolj stopa po neki drugi sedanjosti, ki se še ni razkrila. Pogleduje presušena tla, bodeč osat, trave, požgane od sonca, vendar so presušena tla, počrnela osat in trava v teh negostoljubnih krajih nekaj običajnega. O kakšni poti, ki bi bila na vidiku, ni niti duha ne sluha, od tod bi lahko prišli povsod ali nikamor, kot usoda, ki bi se ponavljala spet in spet, ali takšna, ki bi se odločila počakati na boljo priložnost, da bi se pokazala.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kajn.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 18
Komentarji: 0
Število ocen: 8
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8