Ilustrirana zakladnica škotskih pravljic in pripovedk

Žanrpravljica
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaJezero, 2016
Založba
Prevod Katarina Juvančič
Ilustracije Kate Leiper
Ključne besede škotske ljudske pripovedi
Število strani

157

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Knjiga je bila leta 2013 nominirana za medaljo KATE GREENAWAY

Bogato ilustrirano zbirko škotskih pravljic in pripovedk je zbrala in priredila pisateljica Theresa Breslin, ki je dobitnica medalje Carnegie. Teresa Breslin je priznana škotska pisateljica, napisala je več kot trideset knjig za otroke in mladostnike. Njena dela so prevedena v mnoge jezike. Preden je postala pisateljica je bila knjižničarka. Z velikim čarom se posveča otroški literaturi, izobraževanju in opismenjevanju. Knjiga, Ilustrirana zakladnica škotskih pravljic in pripovedk, je bogato ilustrirala Kate Leiper. Slednja je škotska ilustratorka in umetnica. Med najbolj znanimi naročniki njenih projektov sta Škotski pripovedovalski center in Kraljevo licejsko gledališče. Navdih za ilustracije črpa iz škotske folklore, pripovedk iz Daljnega vzhoda in tudi Shakespearja. Knjiga ne predstavlja le ljudske škotske pravljice in pripovedke, temveč je opremljena tudi z zgodovinskimi opisi in razlagami nastalih pravljic. V branje bo pritegnila tako mlade kot odrasle nadobudne raziskovalce škotske zgodovine, kulture in folklore.

Na Škotskem so ljudje vilinskem pogosto rekli »ta majhni« ali »tisti drugi«. Verjeli so, da lahko prevzamejo človeško podobo in da jih prepoznamo po zelenih oblačilih. Do ljudi so lahko bili zelo hudobni ali pa tudi ne. Če se je vila naselila v hiši ali gradu, je bila navadno prijazna in ustrežljiva, kot v tej pravljici o škotski pepelki. (str. 81)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ilustrirana zakladnica škotskih pravljic in pripovedk.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 1
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0