Friderik II. Celjski in Veronika Deseniška ter dogodki in kraji, povezani z njuno večno ljubeznijo

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaBraslovče, 2017
Založba
Ključne besede friderik ii celjski, grof, 1379-1454, Plemstvo, Veronika deseniška
Število strani

128

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

V predstavljeni monografiji nam avtor skuša čim bolj objektivno prikazati, kakšno je bilo življenje Veronike Deseniške in Friderika II. Celjskega v resnici. Skozi nevsiljivo pripoved vstopimo v skrivnost njune ljubezni … Friderikova prva žena Elizabeta Frankopanska zanj ni bila dobra družica. Resda sta imela izjemno bogato posest, a razlika v letih in značajih je bila prevelika. Njun zakon je bil poln nesoglasij in je žalostno propadel. Veronika je bila Elizabetina služabnica in tako jo je Friderik tudi spoznal. Bila je veliko mlajša in po mnenju kronistov tudi lepša od njegove prve žene. Slednja je umrla v premalo pojasnjenih okoliščinah, Friderik pa je bil takrat na višku svoje moči. Z Veroniko sta se skrivaj poročila, a Friderikov oče Herman II. Celjski je storil vse, da bi ju ločil. Veroniko je obdolžil čarovništva in sodba proti Veroniki je tako prvi dokumentiran sodni proces z obtožbo čarovništva na Slovenskem. Veroniko so sicer na sodbi oprostili, a Herman ni odnehal. Kako se je zgodba končala, vemo – Veroniko so po mučenju z lakoto in žejo umorili z utopitvijo. Friderika so kasneje izpustili iz zapora, a svoji ljubezni je ostal zvest do svoje smrti skoraj 30 let kasneje. Po njuni zgodbi so nastala številna literarna dela – od povesti, pesmi, dram, do romanov opere in celo muzikala.
Čudovita monografija, ki nas popelje v čas pred dobrimi 600 leti, v zgodbo Friderika Celjskega in Veronike Deseniške. Njuna nesrečna in kruta usoda je še danes pretresljiva …

Pri grofu Frideriku II. Celjskem pa se je v žovneško-celjski družini porušil lepo urejen in uveljavljen sistem, po katerem so starši otrokom poiskali zakonske partnerje. Njegova prva žena je bila po očetovem izboru kneginja Elizabeta Frankopanska, pri drugi ženi pa se je odločil po svoji volji in svojem srcu. Zgodila se je zgodba o ljubezni, kar je bilo za takratni čas nekaj neverjetnega in po splošnih moralnih normah nekaj nedopustnega.
(str. 19)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Friderik II. Celjski in Veronika Deseniška ter dogodki in kraji, povezani z njuno večno ljubeznijo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0