Dnevnik spopada: misijonar na Madagaskarju

Žanrdnevnik
Narodnostfrancoska književnost, slovenska književnost
Kraj in leto izidaCelje, 2008
Založba
Prevod Tadeja Petrovčič Jerina
Število strani

190

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Dnevniški zapiski Pedra Opeke, ki je na Madagaskarju pred več kot 20 leti na kupu smetišča začel graditi slovensko vas. Akamasoa sedaj šteje čez 20.000 prebivalcev, vsi živijo v zidanih hišah, imajo dispanzerje, bolnice, šole … Opeka, sicer že večkrat nominiran za Nobelovo nagrado za mir, v tej knjigi opiše 30 dni življenja in boja z revščino v vseh pogledih.

Navdihujoče branje, ki odstira zakulisje ene najrevnejših držav na svetu, kjer oblastnikom ni mar za bedo svojih državljanov. Opeka, ki je tako glas najrevnejših, o knjigi zapiše mdr. tole: “Zaradi svoje misijonske dejavnosti sem zakoreninjen v Božjih rokah in v pogumu malgaškega ljudstva, ki se želi izkopati iz revščine. Naj ta knjiga izpričuje, da je boj proti revščini človekoljubni spopad za razvoj in mir v svetu, pa tudi duhovnih spopad, ki presega sleherno versko pripadnost.”

Srečujemo se z dvema korenito nasprotnima pristopoma, kako do pomoči, ki jo potrebujemo. Na eni strani hitra odzivnost naših reunionskih prijateljev in vseh dobrotnikov. Na drugi okornost vprašalnika, ki ga zahteva evropska komisija, da priskrbi riž za naše šolske menze. Na eni strani ponižnost tiste vdove, ki je v tempeljsko zakladnico darovala dva novčiča, in na drugi pogosto naduta birokracija mednarodnih ustanov za pomoč in razvoj.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dnevnik spopada: misijonar na Madagaskarju.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 4
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja