Dinozavri v 30 sekundah

Žanrpoljudnoznanstvena knjiga
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Niki Neubauer
Ilustracije Sam Hubbard
Ključne besede Dinozavri, Paleontologija, Paleozoologija
Število strani

96

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Ste vedeli, da so šele v 19. stoletju ugotovili, da so dinozavrovi fosili ostanki neke prazgodovinske živali? Prej so namreč mislili, da so nenavadne kosti pripadale zmajem ali velikanom. Barvita knjigica prinaša 30 največjih zanimivosti o teh živalih iz pradavnine. Razlage so preproste in razumljive. Namenjene so bralcem, ki so starejši od osmih let. Vsako poglavje vsebuje slovarček z razlago uporabljene terminologije, nekatera poglavja pa prinašajo triminutne naloge. Te bralce vabijo, da preverijo dejstva in izvejo še več.
Priročnik odlikujejo živo-pisane ilustracije, pri nastanku pa je imel avtor tudi strokovnega sodelavca. V prvi vrsti je namenjen otrokom, a bo zaradi tematike zanimiv tudi za starejše oz. odrasle bralce. Težko namreč pojasnimo, zakaj nas dinozavri tako zelo privlačijo. Paleontologi so do sedaj odkrili in poimenovali že približno 700 vrst. Nove najdbe in tehnologije omogočajo posodobljene razlage, še vedno pa ostajajo mnoge nerešene uganke.

Glej tudi:

Čeprav njihovo ime pomeni »strašni kuščarji«, dinozavri niso kuščarji, tudi zato, ker imajo noge spojene s trupom. Kuščarji se plazijo z nogami, razširjenimi navzven. Dinozavrom so segale noge naravnost navzdol iz trupa, da so nosile večjo težo in omogočale hitrejše premikanje dlje časa. Dinozavri so imeli tudi dodatne luknje na vsaki strani lobanje, verjetno zato, da so držale čeljustne mišice. Odlagali so jajca s trdo lupino, živeli so izključno na kopnem in imeli so debelo usnjato kožo.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dinozavri v 30 sekundah.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 11
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi