Barva magije

Žanrfantastični roman, humoristični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2004
Založba
Prevod Maja Novak
Število strani

310

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Prvi roman kultne fantazijske serije Discworld. Tu se vse začne.

Prva knjiga obsežnega cikla fantazijskih romanov Discworld (“Ploščati svet”) angleškega pisatelja Terryja Pratchetta je nastala že daljnega leta 1983, v slovenščino pa jo je v zares odlični maniri prelila Maja Novak. Cikel je neprekinjeno nastajal do leta 2015, ko je pri 66-ih letih Pratchett umrl. Kultnega humorja – in mnogih medbesedilnih navezav na druga besedila – polna serija se odvija na Ploščatem svetu, ki leti skozi vesolje na ramenih štirih slonov, stoječih na ramenih velikanske želve neznanega spola, A`Tuina. Dogajanje romana se zapleta in odpleta skozi mnoge humorja polne dogodivščine, v katere se proti svoji volji zapleta glavni lik večine cikla, razmeroma nesposobni čarovnik Rincewind. V zgodbi, v kateri ga (znova proti njegovi volji) spremlja turist Cvetko Cvetko, se iz mesta Ankh-Morpork odpravita na popotovanje proti deželi Krull, na poti pa se med drugim srečata s Smrtjo, zmaji, ne umanjkajo pa tudi slavni barbari. Roman, po katerem sta bila ustvarjena računalniška igra in film, je zaradi mnogih medbesedilnih ravni prava poslastica za poznavalce fantazijske literature, iger in filmov, junaške epike in germanske mitologije.

V mestu, kjer so vsakdanji dolgčas v rednih presledkih prekinjali dvoboji, javne usmrtitve, čarovniški turnirji in druga čudesa, so prebivalci do popolnosti obvladali poklic nedolžnega mimoidočega. Vsi do zadnjega so bili vrhunsko usposobljena zijala. Sploh pa je Cvetko Cvetko z navdušenjem slikal vsakogar, ki se je posvečal – po njegovih besedah – folklornim morporškim dejavnostim, in ker je vsakokrat zatem četrtinka zamenjala lastnika, “da bi se mu oddolžil za povzročene nevšečnosti”, je možičku prav kmalu sledila povorka osuplih, a presrečnih novopečenih bogatašev, za primer, da bo norca na lepem razneslo v deževju zlatnikov.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Barva magije.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 63
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 11
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8

Dela avtorja