Antična imena po slovensko

Žanrpoljudnoznanstvena knjiga
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1997
Založba
Ključne besede grška imena, latinska imena, slovar, onomastika
Število strani

303

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Vse, kar morate vedeti o antičnih imenih, zbrano v eni knjigi

Slovenjenje grških in latinskih imen je trši oreh kot se zdi, na to že vrsto let opozarjajo predvsem tisti, ki se ukvarjajo s preučevanjem antike in jih neustrezna raba antičnih imen v slovenščini moti. Potrebo po tvrstenm priročniku pa kaže tui dejstvo, da se za pomoč marsikdo obrne na oddelek zaklasično filologijo Filozodkse fakultete ali na katerega od inštitutov Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU v Ljubljani. Pravila za podomačenje grških in latinskih lastnih imen so nastala po razpravljanjih in usklajevanjih s klasičnimi filologi in drugimi strokovnjaki, ki se strinjajo v tem, da že ustaljenih podomačenih imen ni smiselno preganjati in uvajati nova. Veliko zaslugo za nastanek pričujoče knjige ima Marjeta Šašel Kos z Arheološkega inštituta Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, ki se je med prvimi zavzemala za postavitev jasnih teoretičnih pravil in za slovar antičnih lastnih imen (Aubelj; 1997, 5-9 str).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Antična imena po slovensko.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0