Dobre knjige
5056 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Psihologija denarja : brezčasni nauki o premoženju, pohlepu in sreči
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Morgan Housel

Psihologija denarja : brezčasni nauki o premoženju, pohlepu in sreči

Ljubljana, UMco, 2021

Št. strani: 321


Zbirka: Angažirano
Žanr: priročnik, poljudnoznanstvena knjiga

Narodnost: književnost ZDA

Razpolaganje s svojim časom je najvišja dividenda, ki jo prinaša denar

Denar je v naši civilizaciji eno najpomembnejših sredstev, s katerimi razpolagamo, zato je izjemno pomembno, da smo pri tem preudarni in modri. Zagotovo je večina ljudi prepričanih (in to menda v finančnih šolah tudi učijo), da je za uspešno vlaganje, denimo na borzi, ključnega pomena obvladovanje matematike. Z izračuni ter takimi in drugačnimi formulami naj bi bilo mogoče uspešno predvidevati naslednje poteze, kar pa seveda ne drži. To bi bilo pravzaprav prelahko. Avtor ugotavlja, da je veliko pomembnejši naš odnos do denarja, bogastva, potrošništva, sveta na splošno, predvsem pa je vodilo vsega naš ego. Ključnega pomena sta zmernost in obvladovanje čustev, slednje je še posebej uporabno ob padcih na delniških trgih, saj je takrat bistveno, da ostanemo mirni in ne zganjamo panike. Na drugi strani pa moramo ostati mirni in skromni tudi, ko naložbe rastejo. Kako uspešen vlagatelj bomo, je tako bolj kot od izobrazbe odvisno od naše osebnosti. Morgan Housel nam z drugega zornega kota predstavi svet denarja in nas opogumlja, da pričnemo za svojo finančno stabilnost ukrepati takoj, saj lahko veliko naredimo tudi, če nimamo bajnih dohodkov. Prvenec dvakratnega prejemnika nagrade za najboljše pisanje o finančnih temah je nedvomno eden izmed najbolj uporabnih priročnikov s tega področja, mnogi ga postavljajo ob bok Kiyosakijevemu delu Bogati očka, revni očka, ki velja za klasiko.Odlomek iz knjige

V kateri drugi stroki lahko nekdo brez univerzitetne diplome, brez usposabljanja, brez uradnih izkušenj in brez zvez popolnoma nadkrili nekoga z najboljšo izobrazbo, najboljšim usposabljanjem in najboljšimi zvezami?
Nobene se ne morem domisliti.
Nemogoče si je predstavljati, da bi Ronald Read presaditev srca opravil bolje kot na Harvardu izobražen kirurg. Ali izdelal boljši načrt za nebotičnik kot najbolje usposobljeni arhitekti. Nikoli ne bo zgodbe o hišniku, ki bi prekosil vodilne jedrske inženirje na svetu.
V investicijah pa se take zgodbe dogajajo.Cobiss povezava

Glej tudi

link Morgan Housel


Ključne besede: FINANCE, PREMOŽENJE, INVESTIRANJE, DELNICE, PSIHOLOŠKI VIDIK, DENAR


Prispeval/-a: Nina Ambrož, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 10.12.2021 12:33:30
Zadnja sprememba: 10.12.2021 12:33:30
Število ogledov: 1277