Dobre knjige
4504 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Podpisi na gladini : haiku in zen
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:2

Bhagwan Shree Rajneesh

Podpisi na gladini : haiku in zen

Ljubljana, samozaložba, 1997

Št. strani: 127


Prevod: Franc Burgar


Žanr: pesem

Narodnost: indijska književnost

"Naše t.i. življenje je tako trenutno, da se ne bi smeli navezovati nanj." (str. 31)

Morda zdaj že malce starejša, pa še vedno odlična, Oshojeva knjiga haikujev nas opominja, da je trenutek tisti, ki ustvarja življenje. Ki ustvarja slike v besedah. Gre za zenovskega mojstra, ki čudovito, poetično, spevno, meditativno, kakršen haiku pravzaprav je, nosi ves čas s seboj. Gre za meditativne zapiske o lepoti bivanja, katere se ljudje v norosti hitenja premalo zavedamo. Zenovske zgodbe in ravno tako haikuji se zdijo pogosto nerazumljivi, na trenutke zaradi različnih časovnoprostorskih različic vzbujajo zmedo, negotovost, nejasnost, včasih celo hermetičnost. Vendar v Oshojevi knjigi razumemo duh zena, občutek in razumevanje, vpogled v jedro zenovskega izročila. Osho lahko deluje kot ekscentrik ali kot norec, predvsem pa deluje kot filozof in legenda, ki upodablja naše kolektivne želje prerasti drobnjakarstvo, malenkostnost in nesmiselnost vsakdanjega življenja. Eksistencialist, ki je življenje posvetil prebujanju drugih, rojen v Kuchwadi v indijski državi Madhya Pradesh, 11. 12. 1931, pri enaindvajsetih doživi razsvetljenje in dokonča univerzitetni študij filozofije, ki jo kasneje tudi predava na univerzi v Jabalpurju. Veliko je potoval, 1974 pa v Pooni ustanovil svojo skupnost in razvijal tehniko dinamične meditacije. Njegovi govori so bili objavljeni v več kot 600 knjigah in prevedeni v več kot 30 jezikov.Odlomek iz knjige

S poslušanjem ste naredili prvi korak k prebuditvi. To torej ni filozofija, ki bi si jo oblekli kakor pelerino in se z njo hvalili. Ni doktrina, v kateri bi našli tolažbo za moreča vprašanja. Ne, moje sporočilo ni nekaj verbalnega, je nekaj bolj tveganega. Ni nič manj kot smrt starega in rojstvo novega. (str. 133)

Ko ste videli ves ta prečudoviti svet, ko vstopite v svoj dom, ne bo z vami nikogar, niti vaše sence ne. Vaša samota bo popolna.

(str. 89)

Cobiss povezava


Ključne besede: POEZIJA, HAIKU


Prispeval/-a: Patricija Dodič , Kosovelova knjižnica Sežana
Objavljeno: 4.8.2016 8:05:31
Zadnja sprememba: 9.8.2016 13:22:35
Število ogledov: 1873