Dobre knjige
4504 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Zakaj bi bila srečna, če si lahko normalna?
Prelistaj


Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,7
Št. ocen:3

Jeanette Winterson

Zakaj bi bila srečna, če si lahko normalna?

Ljubljana, Škuc, 2013

Št. strani: 227


Prevod: Suzana Tratnik


Zbirka: Lambda
Žanr: avtobiografski roman

Narodnost: angleška književnost

"Nikoli ni prepozno, da se naučiš ljubiti. Vendar je zastrašujoče."

Jeanette Winterson je uspela s prvencem Pomaranče niso edini sad. Njeni romani so pol-avtobiografski. Jeanette Winterson je rojena v Manchestru. Po rojstvu jo je sedemnajstletna biološka mati dala v posvojitev. Otroštvo je preživljala v Accringtonu na S Anglije, v družini Winterson. Mati, fanatična evangeličanka, vzgaja pisateljico strogo religiozno, skoraj travmatično in si želi, da bi hčer postala misijonarka. Pri 16-ih se Jeanette zaljubi v dekle in začne "kršiti pravila". V pričujoči knjigi se avtorica sproprijema s travmami posvojenega otroka, s svojo fanatično ne-biološko depresivno materjo z revolverjem v predalu, obsedeno s koncem sveta, z ljubezenskimi odnosi in ne-odnosi, s študijem književnosti, s priložnostnimi deli. Za roman je prejela nagrado Whitbread za najboljši prvenec, BBC pa je po knjigi posnel nadaljevanko.Odlomek iz knjige

Ljubezen je živa. Nikoli nisem hotela blede različice. Ljubezen je polna moč. Nikoli nisem hotela ublažene različice. Nikoli se nisem izogibala veličini ljubezni, a nisem imela pojma, da je ljubezen lahko tako zanesljiva kot sonce. Vsakdanje vzhajanje ljubezni. (str. 82)

Zdaj se zdi tako enostavno uničevati knjižnice - zvečine z odstranjevanjem vseh knjig - in govoriti, da knjige in knjižnice niso pomembne za življenje ljudi. Veliko se govori o družbenem zlomu in odtujenosti, a le kako bi lahko bilo drugače, če naše predstave o napredku odstranjujejo središča, ki so naredila zelo veliko za združevanje ljudi?

(str. 94)

Cobiss povezava


Ključne besede: LEZBIŠTVO


Prispeval/-a: Patricija Dodič , Kosovelova knjižnica Sežana
Objavljeno: 30.6.2016 9:57:00
Zadnja sprememba: 2.8.2021 14:49:58
Število ogledov: 2533