Dobre knjige
3113 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Molly Moon in njena čudovita knjiga o hipnozi
Galerija slik
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:2

Georgia Byng

Molly Moon in njena čudovita knjiga o hipnozi

Ljubljana, V. B. Z., 2003

Št. strani: 358


Prevod: Maja Novak


Žanr: mladinski roman

Narodnost: angleška književnost

"Zdaj, ko že znate stopiti v trans, ste morda nared za hipnotiziranje živali. To je težavna veščina - težja od hipnotiziranja ljudi. Tudi če se vam bo med hipnotiziranjem živali posrečilo začutiti "občutek enosti", ga boste prepoznali tudi pozneje, ko boste hipnotizirali ljudi, in to vam bo v znatno pomoč." (str. 56)

Molly Moon je osirotelo dekle, ki si želi izpolniti sanje, da bi pristala v mjuziklu, v drugi državi, na tak ali drugačen način. In odkritje knjige o hipnozi je kot nalašč za to, da si sanje izpolni. Vendar ji pot prekriža prevarant, ki ji ugrabi psa, in jo tako prisili, da namesto njega oropa banko. S pomočjo vrstnika Rockyja zločincu prekriža načrte, se vrne v Anglijo, naredi v sirotišnici red in spozna, da je sožitje med ljudmi tisto, ki jo dela bogato. Grotesken humor, akcijska dinamika in izrazita možnost identifikacije z glavno junakinjo so prvine dobrega romana, ki se bere napeto in brez-dišno. Hkrati gre za posmeh sodobnemu potrošništvu, za informacije o svetovljanskih prizoriščih, sicer pa za pustolovsko čtivo, v katerem ne manjka brezhibne dramaturgije, usklajenosti sloga in vsebine in značilnih sociolektov, ki so prvine skoraj klasičnega mladinskega romana, izredno priporočljivega v branje.Odlomek iz knjige

Molly je poskušala razmišljati hitro in logično. Profesor vendar ne more biti ugrabitelj, torej mora ta tičati kje drugje. Mora ga posvariti. Ali pa je vedel za ugrabiteljevo navzočnost? Za sekundo se je zmedla. Potem se je spet spomnila na briersvillsko knjižnico. Pošastno jasno je ugledala profesorja, kako vpije na knjižničarko. Zahteval je knjigo, ki jo je izgubila. Knjigo dokotorja Logana. Knjigo, ki jo je ukradla Molly. Zastrmela se je v profesorjevo nenavadno opravo. V času, kolikor ga je treba, da z mrežo ujamete zaspanega metulja, je doumela, da je v hudih težavah.

(str. 199)

Cobiss povezava


Predmetne oznake: Hipnoza


Prispeval/-a: Patricija Dodič , Kosovelova knjižnica Sežana
Objavljeno: 7.4.2016 10:36:27
Zadnja sprememba: 8.4.2016 10:51:59
Število ogledov: 1277