Dobre knjige
5136 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Mesto sanjajočih knjig : roman iz Zamonije
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:4

Walter Moers

Mesto sanjajočih knjig : roman iz Zamonije

Ljubljana, Sanje, 2013

Št. strani: 457


Prevod: Stana Anželj


Zbirka: Kiosk
Žanr: fantastični roman (mladinski)

Narodnost: nemška književnost, nemška književnost

Naj knjiga knjig o knjigah

Na Gradu Lintvern mlademu dinozavru, pisatelju Blagoradu Basnodolskemu, njegov umrli pesniški boter zapusti brezhiben in osupljiv rokopis. Odločitev, da potrebuje navdih za pisanje, in želja, da bi odkril neznanega avtorja skrivnostnega rokopisa, ga pripeljeta na drug konec Zamonije, v Bukvano, kjer se vse vrti okoli knjig in knjižne industrije. V Mestu sanjajočih knjig, ki je s svojimi nenavadnimi prebivalci, hišami, antikvariati, trombozavnsko glasbo in legendami le vrh ledene gore, se začne iskanje neznanega avtorja rokopisa. Našega kuščarja nehote pahne v vratolomno pustolovščino bukvanskih katakomb, veličastnih dvoran polnih knjig in labirintov, kjer so strah in trepet knjižni lovci, orjaški mrčes, duhovi ... Vsem pa vlada skrivnostni kralj senc. Avtorjeva fantastična zgodba in slog nas potegneta na vlak smrti, kjer so zavoji, spusti in lupingi ena sama grozljiva pustolovščina, polna humorja, ki ji ni videti konca.Odlomek iz knjige

Pomignil sem na loputo.
»Je to …?« sem začel.
»Ja, je,« je prikimal Smeik. »Moj čisto zasebni vhod v bukvanski labirint. Stopnice v podzemlje. Huuuu …« Zakrilil je z vsemi štirinajstimi ročicami.
»Je to vhod, skozi katerega je Kresnik …«
»Ja, to je to,« je spet vskočil v moje oklevajoče spraševanje. »Tod se je spustil Kolofonij Kresnik, da bi poiskal kralja senc.« Zresnil se je. »Celo po petih letih še živim v upanju, da se bo nekega dne vrnil.« Zavzdihnil je.
»Prebral sem njegovo knjigo,« sem dodal. »Odtlej se sprašujem, kje se prepletajo dejstva in izmišljotine.«
Smeikova drža se je na mah spremenila. Prej na pogled tako mehak in ranljiv žerkin trup se je vpotegnil in zrasel v višino, Smeik je gledal strogo in preiskovalno ter skrčil svoje mnoge peščice.
»O verodostojnosti Kolofonija Kresnika ni nobenega dvoma!« je zagrmel, da so zacingljale epruvete na regalih naokrog. »On je junak! Pravi junak in pustolovec. Njemu ni bilo treba trositi laži o lastnih pustolovščinah. Vse je zares doživel. In zanje drago plačal.«

(str. 102)

Cobiss povezava


Ključne besede: FANTASTIČNA BITJA, PUSTOLOVSKI ROMAN, HUMOR, KNJIGE


Prispeval/-a: Jure Bohinec, Mestna knjižnica Kranj
Objavljeno: 3.3.2016 13:58:25
Zadnja sprememba: 12.5.2016 9:26:19
Število ogledov: 3065