Dobre knjige
5132 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Na drugem mestu : zgodba o dveh kampusih
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:4

David Lodge

Na drugem mestu : zgodba o dveh kampusih

Maribor, Litera, 2014

Št. strani: 317


Prevod: Irena Duša


Zbirka: Babilon
Žanr: družbeni roman, humoristični roman, družbenokritični roman

Narodnost: angleška književnost

Tudi univerzitetni profesorji so (samo) ljudje

Roman angleškega avtorja, ki je v originalu izšel že leta 1975, govori o razgibanem letu 1969, času študentskih nemirov, seksualne revolucije, ženske emancipacije in lahkotnosti bivanja; univerzitetna profesorja književnosti zaradi izmenjave in spleta okoliščin za pol leta zamenjata delovni mesti, Philip Swallow iz Anglije poleti v Ameriko, Morris Zapp pa obratno, iz fiktivne Euphorie (zgled zanjo je bil Berkeley v Californiji) v fiktivni Rummidge (zgled Birmingham); oba se po raznih peripetijah s presenetljivo lahkoto vživita v okvire življenja drugega. Roman je prvi del v slovenščino že v celoti prevedene t.i. Trilogije o kampusih ("The Campus Trilogy"), drugi del ima naslov Majhen svet, tretji pa Lepa služba; vse tri romane preveva neponovljiv humorno – ironičen pristop k pripovedi.Odlomek iz knjige

No, seveda smo se vsi smejali, a ne preveč, ker ni bilo videti, da se šali. In se res ni. Howard je priznal, da je gledal film z laurenceom Olivierom, a je vztrajal, da Hamleta kot takega ni nikoli prebral. seveda mu ni nihče verjel, in to ga je razjezilo ko hudič. Vprašal je, če mislimo, da laže, in Sy je bolj kot ne dal vedeti, da ja. Na kar je Howard pobesnel in vztrajal, da bo prisegel pri vsem, kar je sveto, da ni nikoli prebral te drame. Sy se je s stisnjenimi zobmi opravičil, ker je dvomil o njegovih besedah. Do takrat smo se seveda že vsi streznili od zadrege, Howard je odšel in ostali smo nekaj časa še postavali naokrog in se poskušali pretvarjati, da se ni nič zgodilo.
Interesanten incident, moraš priznati - ampak počakaj, da ti povem nadaljevanje. Howard Ringbaum je tri dni kasneje nepričakovano padel na ocenjevanju in na splošno vsi verjamejo, da si na oddelku za anglistiko niso upali dati stalne profesure nekomu, ki je javno priznal, da ni prebral Hamleta.

(str.166)

Nagrajena knjiga: 

Hawthornden prize 1975

Cobiss povezava

Glej tudi

link Mladina
Prispeval/-a: Veronika Vurnik Škrabec, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 5.3.2015 18:50:33
Zadnja sprememba: 18.6.2015 12:47:54
Število ogledov: 3395