Dobre knjige
3085 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Nepopolna Hestija
Galerija slik
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Maja Razboršek

Nepopolna Hestija

Sežana, KD Vilenica, 2010

Št. strani: 129


Jolka Milič: Jolka Milič


Žanr: pesem

Narodnost: slovenska književnost

"Znenada/ in samo za hip / mi je dano, darovano / dognati večnost, / odgovoriti sebi ... // Znenada / in samo za hip." (str. 6)

Dvojezična zbirka s prevodom v italijanščino spod peresa Jolke Miličeve, je 'poezija sveže metaforike in inovativnih jezikovnih rešitev', kot se je izrazila prevajalka v spremni besedi. Motiv grške boginje družine in domačega ognjišča, zaščitnice mirnega življenja in pregnancev je 'povsakdanjila', jo prizemljila v nepopolno Zemljanko. Pesniška zbirka je razdeljena na pet ciklov: Črnofiguralna poslikava/Tema je starejša od svetlobe, Rdečefiguralna poslikava/Vzplamenevanje in izplamenevanje, Ploskoviti relief/Ob njegovem bridkem robu se mehčam, Visoki relief/Rastoče sence in zadnji razdelek Soha/Slutnja slutnje. Pesnica ima več domov: tistega v sebi, čutnega, skromnega, pa vendarle bogatega, kraškega, kjer ustvarja in živi, in grškega, ki si ga 'sposodi', ko gre za celjenje ran, odmik, pozabo. Ker je pesnica umetnica tudi na likovnem področju, se ljubezen do umetnosti izraža predvsem v prvem ciklu, nadaljuje pa skozi celotno zbirko. 'Vse manj človek, vse bolj senca ...' pravi v eni izmed pesmi. Pesnica si ob trenutkih kot nemočna opazovalka nehote prisvoji pekel. Razmišlja o življenju, ki je tu pa tam samotno, o pisanju, ki včasih ne pride od nikoder, o ognju, ki simbolizira ognjišče, o otrocih, ki jim želi ponuditi vedrino. Zbirka deluje kot enotni organizem, saj določene pesmi navezuje na prejšnje.Odlomek iz knjige

- Nezreli so razočarani. / Zagrenjeni, / ki se kostumirajo v zmodrene, / odmahnejo: / preplehko za spoznanje, / preplitvo za pesem ... // Jaz pa ... (str 18)

- Občudujem / popolnost mačje tačke - / taka bi morala biti poezija - / iz božajoče mehkobnosti / se ob še tako lahnem vzgibu / preobrazi v zversko orožje. (str. 26)

- In vendar / le neizrekljivo sužnji / kot prekrčevita / krvna vez. (str. 30)Cobiss povezava


Predmetne oznake: Poezija


Prispeval/-a: Patricija Dodič , Kosovelova knjižnica Sežana
Objavljeno: 10.5.2018 8:59:48
Zadnja sprememba: 11.5.2018 13:43:11
Število ogledov: 364