Dobre knjige
5124 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Bodika
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Nevenka Kovačič

Bodika

Koper, samozaložba, 2016

Št. strani: 194


Žanr: avtobiografski roman

Narodnost: slovenska književnost

Nevenka Kovačič, znana pravnica, vicekonzulka v Trstu, odvetnica in dolgoletna koprska notarka, je bralce obdarila še z drugo avtobiografsko knjigo, ki jo je izdala v samozaložbi in ni v prosti prodaji, prispevek zanjo pa je namenjen društvu Rdeči noski. Že v svojem prvem leposlovnem delu Reminiscence (2011) avtorica razloži, zakaj se je odločila za pisanje. Ko s pisanjem potuje po preteklosti, je miselno aktivna, se izmika vsakdanjosti in rutini, z izdajo knjige pa besede postanejo skupna last ter se stiska, sreča in bolečina porazdelijo. Svoje drugo delo je naslovila po bodiki, rastilini, ki s svojo bleščečo zelenino in rdečimi plodovi v temne zimske mesece vnaša svetlobo in življenje, s svojim prožnim lesom pa se lahko precej upogne, a težko zlomi. Avtorica odstira svojo ljubezen do svojih najdražjih: matere, sina, partnerja in prijateljev. Hkrati razkriva tudi grenkobo, spremljevalko ljubezni, minevanja in življenja nasploh.Odlomek iz knjige

Bil je potrt, da mu otroci niso zaupali in je malo vedel o njih. Živeli so vzporedno. Vnuki so mu bili v ponos, saj so bili dokaz živosti roda, a tudi ti so ga le nemo gledali kot spomenik na piedestalu. Ni se ukvarjal z njimi, niso se iskali.
Moj sin tudi ni živel z očetom, tudi sama nisem bila vedno prisotna. Imel je k sreči mojo mamo, ki ga je poslušala, razpletala njegove zagonetke in stiske, ga bodrila, tolažila, ga vodila, mu razlagala in pomagala. Tudi meni je bila pomembna kariera in lastna dolcevita.
Napake delamo starši ne otroci, a užijejo jih oni.

(str. 85)

Cobiss povezava


Ključne besede: AVTOBIOGRAFIJE


Prispeval/-a: Ljuba Vrabec, Knjižnica Koper
Objavljeno: 7.10.2016 14:59:25
Zadnja sprememba: 14.10.2016 10:05:22
Število ogledov: 2763