Dobre knjige
5328 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Lev Tolstoj : pobeg iz raja
Prelistaj


Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,4
Št. ocen:9

Pavel Valer´evič Basinskij

Lev Tolstoj : pobeg iz raja

Ljubljana, Beletrina, 2015

Št. strani: 649


Prevod: Borut Kraševec


Zbirka: Knjižna zbirka Beletrina
Žanr: življenjepis / biografija

Narodnost: ruska književnost

Iskanje smisla življenja slavnega pisatelja in filozofa

Avtor prične biografsko pripoved o velikem ruskem pisatelju in mislecu Levu Nikolajeviču Tolstoju z njegovim nenadnim pobegom s posestva Jasna Poljana v neznano. Dvainosemdesetletni, hudo bolni grof Tolstoj je v spremstvu osebnega zdravnika Makovickega zapustil dom, saj ni več prenesel večnih prepirov z ženo Sonjo, s katero je bil poročen več kot štirideset let in katera mu je rodila kar trinajst otrok (vsi niso preživeli). Med etapami poslednjega potovanja nesrečnega starca Basinski odstira Tolstojevo življenje: otroška leta, razuzdano mladost, pri tridesetih željo po družini ter poroko z veliko mlajšo Sonjo Bers, nesebično pomoč žene pri ustvarjanju romanov, prve razpoke v družinski sreči ter po petnajstih letih razkol med zakoncema. Nemirni, ekscentrični pisatelj je pri petdesetih nenadoma začutil klic po uboštvu ter dolžnost razdati imetje med reveže, takrat že svetovno slaven se je odpovedal prihodkom od knjig, se navezal na podobno mislečega aristokrata Čertkova ter prišel v spor s pravoslavno cerkvijo. Nesrečno ženo je vse to prignalo na rob blaznosti, saj ne ona ne otroci niso želeli živeti v revščini. Siloviti družinski spori so postali stalnica Tolstojevih, življenje nevzdržno. Basinski je za izčrpno, izjemno zanimivo literarizirano kroniko o Tolstojevem življenju in knjižnem opusu prejel leta 2010 nagrado Velika knjiga.Odlomek iz knjige

Zdi se nedoumljivo, kako sta lahko tako različna človeka vzljubila drug drugega. Ampak med njima je bila ljubezen! In to ne ljubezen, ampak neverjetna sreča. Ni res, da je ta ljubezen v Tolstoju usahnila hkrati s spolno slo, z jelenjim gonom, kot je včasih mislila sama S. A. Tudi v najpoznejših Tolstojevih dnevniških zapiskih se izraža takšna ljubezen do žene, kakršne ni mogoče ponarediti. (str. 196)
Ko se je začela njegova duhovna kriza, je bil Tolstoj star 49 let. Preživel je pol stoletja. Misel na smrt ga je vznemirjala tudi že prej, a je bežal pred njo in si jo prikrival z vojno, kmetovanjem, literaturo in družinskim življenjem. Toda ni si mogel lagati v nedogled in prekleto vprašanje čemu? ga je navsezadnje ujelo ter zatemnilo vsa druga vprašanja. Življenje se je ustavilo.

(str. 266)

Cobiss povezava


Ključne besede: BIOGRAFIJA


Prispeval/-a: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 30.10.2015 15:23:12
Zadnja sprememba: 22.4.2022 11:49:26
Število ogledov: 3856